Foto: DELFI
Vairāk nekā puse jeb 60% ārvalstīs strādājošo Latvijas iedzīvotāju būtu gatavi atgriezties Latvijā, ja potenciālie darba devēji viņiem un viņu ģimenes locekļiem nopirktu aviobiļetes mājup un garantētu darbu.

Pie šāda secinājuma, interneta vietnēs aptaujājot 792 emigrējušos Latvijas iedzīvotājus, nonācis uzņēmums "Kalnozols un partneri".

Uzņēmuma pārstāvis Viesturs Deksnis informē, ka tikai 9% aptaujas respondentu vairs nevēlas atgriezties Latvijā, bet 70 % būtu ar mieru atgriezties dzimtenē, ja šeit būtu plašāks darba piedāvājums un lielākas sociālās garantijas.

"Aizbraukušos tautiešus atgriezties spētu motivēt reāls potenciālā darba devēja piedāvājums – apmaksāta avio biļete visai ģimenei un garantēts darbs ar darba līgumu, kas stimulētu pārcelties uz dzīvi dzimtenē 60% cilvēku," norāda Deksnis.

Vairums aizbraucēju – 57 % - savu lēmumu doties strādāt uz ārzemēm skaidrojuši ar vēlmi iegūt labāk apmaksātu darbu. Daļa aptaujas respondentu ir norādījuši, ka patlaban pelna 900 eiro līdz 1300 eiro (līdz 910 latiem) mēnesī.

"Citi atzīmē, ka Latvijā saņēmuši tikai "kapeikas", bet tagad viņu gada alga neskaitāmas reizes pārsniedz Latvijā saņemto. Liela daļa respondentu arī tagad ārzemēs saņem minimālo algu," informē Deksnis.

Vēl 21 % aptaujāto norādījuši, ka doties darba meklējumos uz ārzemēm viņus pamudinājusi vēlme pēc augstāka labklājības līmeņa un kvalitatīvākām sociālajām garantijām, kā arī kredītsaistības, kuras viņi uzņēmušies, dzīvojot Latvijā.

Kā pozitīvos ieguvumus no dzīves ārzemēs respondenti nosaukuši lielākas algas, sociālās garantijas un valsts palīdzību sociālo jautājumu risināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!