Foto: DELFI
Vairākums vecāku uzskata, ka Bībele un reliģija ir mācāmas ģimenes vidū, saskaņā ar katras ģimenes individuālajām vērtībām, kopumā šādu atbildi snieguši 71% no vecāku apvienības "Māmiņu klubs" aptaujātajiem kluba biedriem.

"Māmiņu klubs" aptauju veica atsaucoties uz politiskās apvienības un kardināla izplatīto priekšlikumu par obligāto Bībeles mācību skolās no 1. līdz 12.klasei. Vecāku aptaujā piedalījās 800 kluba biedru - gan no latviešu "Māmiņu Kluba", gan krievvalodīgo vecāku organizācijas "Mamin Klub".

Latviešu "Māmiņu Klubā" vecāki ir daudz vairāk noskaņoti pret Bībeles mācību kā obligāto - 47 % latviešu ģimeņu, savukārt, kategoriski pret ir 35% krievvalodīgo ģimeņu. Par ir 29 % latviešu ģimeņu, un 34 % - krievu.

Lielākais vairākums vecāku izvēlētos Veselības mācību kā obligāto mācību priekšmetu (66 %), otrais priekšmets būtu ētika (49 %), bet reliģijas mācību kā obligāto izvēlētos vien 20 % vecāku.

"Māmiņu Klubs" izsaka sarūgtinājumu, ka tik svarīgi jautājumi tiek lemti un piedāvāti, iepriekš neveicot pētījumus un nenoskaidrojot vecāku viedokli - vai esam mierā ar tik sensitīvu lietu kā reliģijas un to saistītu informācijas izplatīšanu bērnu auditorijā?

Aptaujā noskaidrojām, ka vecākiem nav viennozīmīgas attieksmes pret reliģijas obligāto mācīšanu skolās. Ka uzsver "Māmiņu klubs", bez katoļu un luterāņu ticības mūsu valstī ir daudz pareizticīgo ģimeņu, tāpat ir arī vecticībnieki un agnostiski noskaņoti cilvēki, kā arī tie, kas savās ģimenēs izvēlas ticēt citām garīgām vērtībām un pasaules uzskatam, nekā to piedāvā tradicionālā kristīgā reliģija.

Galvenie vecāku argumenti ir: kristīgajai Bībeles mācībai jābūt kā izvēles priekšmetam, fakultatīvai nodarbībai, saglabājot iespēju izvēlēties alternatīvo ētikas mācību; Bībeli jāmācās pasaules literatūras vai kultūras vēstures priekšmeta ietvaros, un jābūt vispārizglītojošā rakstura, nevis reliģiozā.

Kā uzsver aptaujatie vecāki, runājot ar bērniem par reliģiskiem tematiem, ir svarīgi, kāds ir skolotājs, kādas ir viņa priekšzināšanas, jo tas ir jūtīgs temats daudznacionālā sabiedrībā, turklāt nav jēgas mācīt vienu konkrētu reliģiju, jo klasē būs dažādu reliģiju pārstāvji un katrai ir savas vērtības. Bet, ja stāstīt par visām reliģijām kopā, tad jau ir interesantāk. Un nekādā gadījumā neko nevar uzspiets, tsk.mācīt tikai vienas reliģijas pamatus.

Vecāki nav pret morāles vērtību mācīšanu bērniem. Protams, vecākiem tas jāmāca un jāskaidro pašiem savam bērnam. Bet arī skolā jābūt tādiem priekšmetiem, kuros stāsta par vērtībām, jo ģimenes visiem ir dažādas un vērtības arī, taču pamatvērtībām jābūt vienādām.

Kā rāda aptaujas dati, vecāki kopumā nelabprāt ir par jaunu obligātu priekšmetu ieviešanu papildus jau tā lielajai bērna slodzei skolā.

Tāpat vecāki uzskata, ka skolā jābūt vairāk informācijai par seksuālo audzināšanu un veselību. Bērniem jāzina par to, kā dažādām slimībām un grūtniecību daudz vairāk, un tam zināšanas līmenim jābūt daudz augstākam, nekā tas, ko viņi iegūst internetā vai medijos. Tāpat ir laicīgi bērni jāizglīto par atkarību problēmām – pusaudžu alkoholismu, narkotiku lietošanu, smēķēšanu, seksuālajām problēmām un arvien pieaugošo vardarbību. Tas ir steidzamāks jautājums, kas jārisina, arī skolās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!