Foto: DELFI

Gada laikā būtiski nav mainījusies Latvijas iedzīvotāju saskarsme ar noziedzību - tikai nepilna desmitā daļa Latvijas iedzīvotāju jeb 8% aptaujāto atzinuši, ka viņi vai viņu ģimenes locekļi saskārušies ar noziedzību, liecina pētījumu centra SKDS aptauja.

Kopumā 91% aptaujāto noliedzoši atbildējis uz jautājumu par to, vai šā gada laikā paši vai viņu ģimenes locekļi ir kļuvuši par noziegumu upuriem, secināts aptaujā.

Salīdzinot 2012.gada novembra aptaujas datus ar līdzīgu aptauju datiem, kas veiktas kopš 2000.gada, SKDS atklājis, ka gada laikā Latvijas iedzīvotāju saskarsme ar noziedzību nav īpaši mainījusies. Arī pērn 8% aptaujāto apgalvoja, ka gada laikā paši vai ģimenes locekļi ir ar noziedzību saskārušies, bet 91% sacīja, ka nav.

Šā gada aptaujā secināts, ka divas trešdaļas cilvēku, kurus noziedzība skārusi, ir par informējuši policiju. Proti, pie likumsargiem vērsušies 68% noziedznieku upuru. Savukārt gandrīz katrs trešais jeb 31% aptaujāto apgalvoja, ka policija par to nav tikusi informēta.

Vērtējot dažādu sociālo un demogrāfisko grupu pārstāvju saskarsmi ar noziedzību, atklāts, ka pēdējā gada laikā biežāk kā vidēji ar noziedzību ir saskārušies iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 34 gadiem (10%), privātajā sektorā strādājošie (10%) un Rīgas iedzīvotāji (10%).

Savukārt mazliet retāk nekā vidēji ar noziedzību ir saskārušies gados vecākie Latvijas iedzīvotāji, publiskajā sektorā strādājošie, kā arī ārpus Rīgas dzīvojošie, secināts aptaujā.

SKDS aptauja visaugtāko noziedzības līmeni fiksējusi 2000.gadā, kad 16% respondentu apgalvoja, ka viņi vai to ģimenes locekļi pēdējā gada laikā ir kļuvuši par kāda nozieguma upuri.

Kopumā aptaujas uzrāda, ka iedzīvotāju saskarei ar noziedzību no 2000. līdz 2006.gadam bija tendence pakāpeniski samazināties līdz tā 2007.gadā sasniedza 8%, secinājuši pētnieki.

SKDS norāda, ka ar stratificētās nejaušās izlases metodi kopumā tika aptaujāti 1002 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!