Foto: AFI

Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāji šo gadu uzskata par veiksmīgu un arī par nākamo ir optimistiski. Tomēr žagarus par šā gada veikumu būtu pelnījusi labklājības ministre Ilze Vinķele (V) un premjers Valdis Dombrovskis (V), bet dāvanas – Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un arī Dombrovskis, liecina jaunākais "DNB Latvijas barometrs" pētījums.

Tiesa, iedzīvotāju viedoklis būtiski atšķiras atkarībā no sarunvalodas ģimenē. Tā, piemēram, Ušakovu par tādu, kurš pelnījis dāvanu, uzskatīja 42% krievvalodīgo un tikai 5% iedzīvotāju ar latviešu sarunvalodu ģimenē, bet tie, kuri ģimenē runā latviski, visbiežāk teikuši, ka dāvanu būtu pelnījis Dombrovskis (13%), norāda pētījuma autori.

2012.gadu vairāk nekā puse aptaujāto, jeb 57% uzskatījuši par kopumā veiksmīgu, bet kā nekā neveiksmīgu - 30%. Arī prognozējot, kāds Latvijai varētu izvērsties 2013.gads, iedzīvotāji biežāk teikuši, ka tas būs veiksmīgāks par 2012.gadu (40%) nevis neveiksmīgāks (5%).

Vaicāti, ar ko tad 2013.gads varētu palikt vēsturē, visbiežāk teikts, ka tas būs zīmīgs ar diskusijām par eiro ieviešanu un gatavošanos tā ieviešanai (45%).

Savukārt runājot par savu personīgo labklājību, kopumā 17% aptaujāto prognozēja, ka nākošgad naudas viņiem varētu būt vairāk, kas ir nedaudz biežāk nekā tika atbildēts laikā no 2008. līdz 2011.gadam veiktajās aptaujās (8% līdz 14%).

Jautāti par dažādām vēlmēm un plāniem 2013.gadam, visbiežāk iedzīvotāji sev vēlētu veselību (73%), materiālo labklājību (52%) un izdošanos ģimenes dzīvē un mīlestībā (50%), bet savus ienākumus aptaujātie nākošgad visbiežāk plāno palielināt, vairāk strādājot (25%).
Aptaujā iedzīvotājiem arī lūdza nosaukt, kurš no sabiedrībā pazīstamajiem cilvēkiem par šogad paveikto būtu pelnījis dāvanu un kurš – žagarus.

Dāvanas iedzīvotāju skatījumā visvairāk pelnījis Ušakovs (20%), bet žagarus – Viņķele (9%) un Dombrovskis (9%).

Dāvanu saņēmēju pulkā vienlīdz bieži nosaukts arī Dombrovskis un Ventspils mērs Aivars Lembergs (7%). Nedaudz retāk minēts Valsts prezidents Andris Bērziņš (4%), Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis (3%), Valsts kontroles vadītāja Inguna Sudraba (3%), BMX riteņbraucējs Māris Štrombergs (2%), kā arī komponists Raimonds Pauls (2%).

Aptaujātie žagarus dotu arī Valsts prezidentam Andrim Bērziņam (6%), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam (5%), Lembergam (5%) un Reformu partijas līderim un eksprezidentam Valdim Zatleram (5%). Vairāk kā 1% aptaujāto nosauca arī Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (3%), Ušakovu (3%), Vladimiru Lindermanu (3%) un Saeimas deputātu Raivi Dzintaru (2%).

Lūgti prognozēt, vai ģimenē 2013.gadā naudas būs vairāk, mazāk vai tikpat, cik 2012.gadā, biežāk teikts, ka naudas būs vairāk (17%) nekā mazāk (9%).

Tiesa, vairāk nekā puse aptaujāto atzina, ka naudas viņu ģimenei būs aptuveni tikpat daudz (53%). Salīdzinot ar iepriekšējos gados veiktajām aptaujām, var secināt, ka 2012.gadā iedzīvotāji bijuši kopumā nedaudz optimistiskāk noskaņoti nekā laikā no 2008.līdz 2011.gadam: biežāk atzīmēts, ka naudas būs vairāk (2012.gadā - 17%, 2008.-2011.gadā tie bija 8% līdz 14%), un retāk – ka mazāk (2012.gadā - 9%, 2008. - 2011.gadā tie bija 21% līdz 45%).

Vaicāti, ko viņi nākošgad plāno darīt, lai palielinātu savus ienākumus, visbiežāk aptaujātie teikuši, ka plāno vairāk strādāt (25%) vai meklēt citu labāk atalgotu darbu Latvijā (18%). Jāatzīmē gan, ka kopumā 29% aptaujāto teica, ka neplāno neko darīt, lai palielinātu ienākumus. Šogad nedaudz retāk nekā pirms 3 un 4 gadiem veiktajās aptaujās strādājošie iedzīvotāji teikuši, ka nākamajā gadā plāno strādāt vairāk nekā iepriekšējā: ja 2012.gadā tā teica 28% aptaujāto, tad 2009.gadā – 36% un 2008. – 32%.

"DNB Latvijas barometrs" tiek veidots katru mēnesi, un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālākās norises. Paralēli katrā no aptaujām sabiedrībai tiek uzdots arī indikatoru jautājumu kopums, kas norāda uz vispārējā sabiedrības noskaņojuma izmaiņām. Dati tiek iegūti SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi katru mēnesi tiek aptaujāti ne mazāk kā 1000 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!