Lietuvas un Latvijas iedzīvotāju simpātijas ir abpusējas - arī lietuvieši, tāpat kā latvieši, par vissimpātiskāko tautu uzskata kaimiņvalsts iedzīvotājus.
Tirgus un socioloģisko pētījumu firma "Spinter tyrimai", kas lietuviešu simpātijas pētīja pēc interneta portāla DELFI pasūtījuma, konstatējusi, ka 18 procentiem lietuviešu vissimpātiskākie šķiet tieši latvieši.

Savukārt Latvijā 19,9 procenti aptaujāto par draudzīgāko valsti uzskata Lietuvu.

Otrie lietuviešu simpātiju reitingā ir amerikāņi - ASV kā labāko Lietuvas draugu minējuši 8,5 procenti respondentu. Amerikāņi īpaši simpātiski šķiet gados jauniem cilvēkiem un rajonu centru iedzīvotājiem.

No amerikāņiem nedaudz atpaliek krievi, kas simpātiski šķiet 8,4 procentiem aptaujāto, igauņi, kurus kā simpātiskākos minējuši 8,2 procenti respondentu, un dāņi, kas saņēmuši 8,1 procentu balsu.

Krievi pārsvarā simpātiski ir vīriešiem un vecāka gadagājuma respondentiem, bet dāņi un citi skandināvi ir populārāki Lietuvas lielajās pilsētās.

Pēc aptaujas datiem, vismazāk simpātiski lietuviešiem šķiet čigāni, ķīnieši un ebreji, kurus minējuši attiecīgi 0,2, 0,5 un 0,9 procenti respondentu.

Gandrīz 40 procenti aptaujas dalībnieku uzskata, ka labākā Lietuvas kaimiņvalsts ir Latvija, bet 30 procenti kā labāko kaimiņvalsti minējuši Poliju.

Pārējās Lietuvas kaimiņvalstis - Krievija un Baltkrievija - saņēmušas atturīgāku vērtējumu. Krieviju par Lietuvas labāko kaimiņvalsti uzskata 10,7 procenti aptaujāto, bet Baltkrieviju - 6,4 procenti. Šīm valstīm simpatizē galvenokārt vecāka gadagājuma cilvēki un cilvēki ar zemāku izglītības līmeni.

Gandrīz divām trešdaļām Lietuvas iedzīvotāju nav skaidri izteiktu simpātiju vai antipātiju pret kādu no Lietuvā dzīvojošajām nacionālajām minoritātēm. Krievi ar deviņiem pret septiņiem procentiem lietuviešiem šķiet nedaudz simpātiskāki par poļiem.

"Spinter tyrimai" aptauju veica no 20. līdz 27. janvārim. Aptaujā piedalījās aptuveni tūkstoš 18 līdz 75 gadus vecu respondentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!