Foto: AFP/Scanpix
Lielākā daļa jeb 86% Latvijas iedzīvotāju iebilst pret pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, liecina jaunākā Eiropas Komisijas (EK) socioloģisko pētījumu centra "Eurobarometer" aptauja.

Latvijas iedzīvotāji kopā ar rumāņiem un slovākiem ir vieni no līderiem starp eiropiešiem, kuri visbiežāk noraida iespēju palielināt pensionēšanās vecumu. Savukārt, piemēram, 58% dāņu, 55% nīderlandiešu un 53% īru izprot nepieciešamību celt oficiālo pensionēšanās vecumu.

74% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka cilvēkiem ir jāļauj strādāt arī pēc pensionēšanās vecuma sasniegšanas, bet ceturtā daļa respondentu jeb 25% vēlētos pensionāriem liegt iespēju strādāt.

Lai svinētu 2012.gada - Eiropas gada aktīvām vecumdienām un paaudžu solidaritātei - sākumu, EK šodien nāca klajā ar jauna "Eurobarometer" apsekojuma rezultātiem, kas liecina, ka 71% eiropiešu apzinās, ka Eiropas iedzīvotāji strauji noveco, bet 42% aptaujāto par to raizējas, liecina EK paziņojums presei.

Vairāk nekā 60% ES iedzīvotāju uzskata, ka būtu jāatļauj cilvēkiem strādāt pēc pensionēšanas vecuma sasniegšanas, un viena trešdaļa aptaujāto domā, ka varētu paši strādāt ilgāk. Šādi lielākoties domā cilvēki, kam pensijas vecums vairs nav tālu, nevis jaunākā paaudze.

Nodarbinātības, sociālo lietu un iekļautības komisārs Lāslo Andors, iepazīstinot ar apsekojumu, sacīja: "Esmu pārliecināts, ka Eiropas gads darbosies kā katalizators un mobilizēs iedzīvotājus, ieinteresētās personas un lēmumu pieņēmējus veikt attiecīgus pasākumus, lai popularizētu aktīvas vecumdienas un risinātu ar novecošanu saistītos jautājumus pozitīvā gaisotnē."

Ar Eiropas gadu aktīvām vecumdienām un paaudžu solidaritātei tiek popularizēts vecāka gada gājuma cilvēku ieguldījums sabiedrībā un veicināti pasākumi labāku iespēju radīšanai, kas ļautu vecākiem cilvēkiem saglabāt aktivitāti. Eiropas gada uzdevums ir mudināt visus politikas veidotājus un ieinteresētās personas izvirzīt sev īpašus mērķus saistībā ar aktīvām vecumdienām un rīkoties, lai tos sasniegtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!