Foto: DELFI
Mazāk nekā puse - 42% - autovadītāju saskaņoto paziņojumu uzskata par ērtāko negadījuma apstiprināšanas veidu, liecina salīdzināšanas portāla "Gudriem.lv" veiktā aptauja.

Aptaujā secināts, ka 42% respondentu ir aizpildījuši saskaņoto paziņojumu un uzskata to par ļoti ērtu problēmas risinājumu, jo, aizpildot saskaņoto paziņojumu, vadītāji taupa likuma pārstāvju laiku un izvairās no iespējamas soda naudas maksāšanas, kura var tikt piemērota, ja ceļu satiksmes negadījumu (CSN) dalībnieki nav ievērojuši ceļu satiksmes noteikumus.

49% respondentu par galveno pozitīvo iemeslu saskaņoto paziņojumu lietošanā norādīja iesniegumu noformēšanas ātrumu. 34% atzīmēja iespēju iztikt bez policijas iejaukšanās, 23% norādīja zemākas izmaksas, savukārt 12% atzīmēja samazinātu stresa līmeni.

Turpretim 18% autovadītāju uzskata, ka saskaņotais paziņojums, kuru pēc satiksmes negadījuma aizpilda tajā iesaistītie satiksmes dalībnieki, ir neuzticams.

8% respondentu atzina, ka ir neapmierināti ar saskaņotā paziņojuma aizpildīšanas procedūru un atkārtotas sadursmes gadījumā izsauks Ceļu policijas pārstāvjus. 10% respondentu neuzticas saskaņotajam paziņojumam, lai gan nekad nav nokļuvuši situācijā, kur tas būtu jālieto, un paredz avārijas gadījumā nekavējoties izsaukt Ceļu policiju.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics skaidroja, ka, iespējams, tie autovadītāji, kuri nav apmierināti ar saskaņotā paziņojuma aizpildīšanas norisi, nav bijuši informēti par visiem noteikumiem, tādēļ viņiem nācies saskarties ar papildu grūtībām, jo saskaņotais paziņojums jāaizpilda ļoti rūpīgi, sekojot visām norādēm.

Stengrevics arī norādīja, ka lielākā kļūda, ko pieļauj autovadītāji, aizpildot saskaņoto paziņojumu, ir nepareiza ceļu satiksmes negadījuma shēmas attēlošana - negadījuma dalībnieki vai nu aizmirst uzzīmēt shēmu, vai arī attēlo automašīnu stāvokli pēc negadījuma, nevis fiksē transportlīdzekļus CSN brīdī.

Tas izraisa turpmāku procedūras sarežģīšanos, ja autovadītāji pēc saskaņotā paziņojuma iesniegšanas cenšas mainīt savu liecību. Tādēļ visiem autovadītājiem vajadzētu savā automašīnā glabāt saskaņotā paziņojuma veidlapu un jau laicīgi izpētīt to, lai negadījuma brīdi varētu to labāk aizpildīt, sacīja Stengrevics.

Apkopojot datus par CSN skaitu, kas notikuši pēdējos piecos gados un reģistrēti uz saskaņotā paziņojuma pamata, vērojams, ka CSN noformēšana ar saskaņoto paziņojumu Latvijā kļūst arvien populārāka. No 2009.gada saskaņoto paziņojumu skaits ir pieaudzis vidēji par 11,4%, bet 2011.gadā vien uz saskaņoto paziņojumu pamata reģistrēti 19 288 CSN.

Stengrevics piebilda, ka saskaņoto paziņojumu ir iespējams aizpildīt tikai tad, kad ceļu satiksmes negadījumā iesaistīti ne vairāk kā divi dalībnieki, kuri nav guvuši nopietnas traumas, turklāt nav nodarīts kaitējums trešās personas īpašumam un vadītājiem nav nesaskaņu par ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu.

"Gudriem.lv" rīkotajā aptaujā piedalījās OCTA un KASKO cenu salīdzināšanas sadaļu klienti.

Aptauja norisinājās no 25.jūnija līdz 7.jūlijam, tajā piedalījās 642 respondenti.

Kā ziņots, salīdzināšanas portāls "Gudriem.lv" darbību sāka 2009.gadā. Tas ir neatkarīgs interneta resurss, kura lietotājiem ir iespēja patstāvīgi salīdzināt dažādu pakalpojumu cenas.

Portāla operators ir SIA "Pineapple".

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, uzņēmums reģistrēts 2009.gada janvārī, tā kapitāldaļas pieder Janīnai Lācei (40%), Dmitrijam Zaznovam (40%), kā arī Dmitrijam Rutko (20%). 2011.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 63 301 lats, savukārt peļņa bija 1200 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!