Foto: DELFI

Vairāk nekā trešdaļa jeb 37% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka valstij ir jāvērtē skolotāju lojalitāte pret Latvijas valsti un, ka valstij nelojālas personas nedrīkst strādāt par skolotājiem, savukārt diametrāli pretējās domās ir 32% aptaujāto, liecina pētījumu kompānijas ”GfK” un LNT raidījuma ”Top 10” aptaujas dati.

Trešdaļa aptaujāto uzskata, ka skolotāju lojalitāte nav jāvērtē, norādot, ka katram Latvijas iedzīvotājam ir tiesības uz vārda brīvību, tātad arī tiesības paust savu viedokli.

Kā liecina raidījuma aptauja, mērenāki savos uzskatos ir 29% respondentu, kas domu par skolotāju uzticības vērtēšanu uzskata par pieņemamu tikai īpašos gadījumos, - kad skaidri zināms, ka ir pārkāpts likums.

Tikai 2% aptaujas dalībnieku atbildējuši, ka viņiem ir pilnīgi vienalga, ko par valsti domā un runā cilvēki, kuri ikdienā stāv klases priekšā.

Jau ziņots, ka diskusija par skolotāju lojalitāti saistīta ar Rīgas 40.vidusskolas skolotāja Vladislava Rafaļska (PCTVL) teikto radio intervijā, ka viņš ir nelojāls Latvijas valstij: "Esmu gatavs godīgi pateikt, ka esmu šai valstij nelojāls. Es šo režīmu vienkārši nicinu. Tas atgrūž arī manus bērnus un rada tiem daudz problēmu.”

Vēlāk viņš skaidroja, ka savos izteikumos par nelojalitāti esot runājis par valdību, režīmu, nevis valsti, kultūru, tautu vai vēsturi.

Pēc šī gadījuma Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas vairākums rekomendēja Rafaļski atbrīvot no ieņemamā amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!