Foto: LETA

Lielākais jeb 29% vēlētāju atbalsts Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās šobrīd tiek solīts partijai "Saskaņa", bet ilgus gadus koalīcijā bijušajai "Gods kalpot Rīgai" atbalstu sola 8%, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Pētījumu centra SKDS veiktā iedzīvotāju aptauja atklāj, ka šobrīd par "Saskaņu" būtu gatavi balsot 29% vēlētāju, savukārt otrajā vietā ierindojas "Attīstībai/Par!" un "Progresīvo" kopējais saraksts, kuru gatavi atbalstīt 16,3%.

Nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (VL-TB/LNNK) savu balsi solījuši 12,8% vēlētāju – bet aptauja veikta pirms VL-TB/LNNK paziņoja, ka startēs kopā ar Latvijas Reģionu aliansi, kurai šajā aptaujā pausts 1,3% vēlētāju atbalsts.

Aptauja liecina, ka "Jauno Vienotību" Rīgas domes vēlēšanās varētu atbalstīt 11,6% vēlētāju, Jauno konservatīvo partiju – 10,8%, bet ilgus gadus Rīgas domes valdošajā koalīcijā bijušajai "Gods kalpot Rīgai" balsi atdot būtu gatavi 8% no aptaujātajiem.

Pēc aptaujas datiem, pagaidām zem 5% barjeras ir Zaļo zemnieku savienība, par ko balsot gatavi 4,2% respondentu. Vēl 3,8% aptaujāto gatavi balsot par Latvijas Krievu savienību, bet 0,7% – par partiju "Alternative". Citas partijas izvēlējušies 1,5% aptaujāto.

Aptauju SKDS veica pagājušonedēļ, vēl pirms "Saskaņas" potenciālā kandidātu saraksta izziņošanas un pirms vēlētājiem kļuva zināms, ka VL-TB/LNNK startēs kopā ar Latvijas Reģionu aliansi. Šo notikumu ietekme uz aptaujas rezultātiem būs redzama nākamajā vēlētāju aptaujā.

Noteikti vēlēšanās piedalīties sola 57% vēlētāju, kas ir līdzīgi kopējai aktivitātei iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās Rīgā. Drīzāk piedalīties sola 27%, bet vēlēšanās drīzāk nepiedalītos - 7,7% vēlētāju. Savukārt 4,2% stingri apņēmušies ārkārtas pašvaldības vēlēšanās nepiedalīties.

No tiem, kuri vēlēšanās sola piedalīties, apmēram katram piektajam vēl ir grūti pateikt, kuru sarakstu izvēlēsies, bet 1% plāno vēlēšanu urnā mest tukšu aploksni un nebalsot ne par vienu no piedāvātajiem sarakstiem.

Aptaujā iekļautas tās partijas, kuras pirms tās veikšanas bija paziņojušas par nodomu piedalīties Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās. Kā norāda paši aptaujas veicēji - partiju reitingi vēl var krietni pamainīties, jo daudzi politiskie spēki vēl nav izziņojuši savus sarakstu līderus un sākuši priekšvēlēšanu kampaņas.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas paredzētas aprīļa beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!