Foto: F64
Ja Saeimas vēlēšanas būtu notkušas šajā nedēļas nogalē, lielāko balsu skaitu būtu saņēmusi politisko partiju apvienība "Saskaņas centrs" - par to būtu balsojuši 13% vēlētāju, svētdien, 6. jūnijā vēsta LNT raidījums "Top10", publiskojot aģentūras "GfK" veikto aptauju.

Šāds rezultāts ir mazāk nekā pirms divām nedēļām, kad "Saskaņas centram" bija 16% vēlētāju atbalsts.

12,9% balsu būtu saņēmusi apvienība "Vienotība", kuras reitings divu nedēļu laikā kritis par 1,3 procentpunktiem, bet mēneša laikā par diviem procentpunktiem.

Aptaujas dati liecina, ka par Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) šonedēļ būtu balsojuši vairs 4,7% vēlētāju. Arī ZZS zaudējusi divus procentpunktus pāris nedēļu laikā. Tās popularitāte vairāk nekā mēneša laikā samazinājusies gandrīz uz pusi - aprīļa beigās to par savējo atzina 8,7% vēlētāju.

3,4% balstotāju būtu izvēlējušies atdot savu balsi par Tautas partiju, 2,9% - par apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā". LPP/LC būtu ieguvusi 2% balsu, mazliet mazāk - 1,9% - "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. "Visu Latvijai" būtu atdotas 0,7% balsu, bet par Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju būtu balsojuši 0,6% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Vēlēšanās būtu bijuši gatavi piedalīties 72% balsstiesīgo iedzīvotāju - pusmēneša laikā balsot gājēju skaits ir palielinājies par gandrīz diviem procentpunktiem.

Iespējamo Ministru prezidenta amata pretendentu reitingu tabulas līderis jau trešo nedēļu pēc kārtas ir Aivars Lembergs, kuru pozitīvi vērtē 48,2% sabiedrības. Otrs populārākais ir premjers Valdis Dombrovskis, kuram pozitīvu attieksmi neliedz 40,8%. Trešajā vietā ar 19,8% joprojām ir Ainārs Šlesers. Ceturtais ir Jānis Urbanovičs ar 14,2%, bet piektajā vietā Andris Šķēle - pret viņu pozitīva attieksme ir 10,3% aptaujāto.

Veiktās aptaujas metode ir telefonintervijas. Aptaujāti tikai balsstiesīgie Latvijas iedzīvotāji, kopumā - 616 respondenti. Aptauja veikta izmantojot nejauši stratificēju jeb daudzpakāpju vispārnacionālu izlasi - aptverti visi reģioni un apdzīvotās vietas tipi, aptaujas gaitā kontrolējot demogrāfisko sadalījumu pēc statistikas pārvaldes datiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!