Trīs nedēļas pirms pašvaldību vēlēšanām tikai 31% Latvijas iedzīvotāju paudusi uzticību pašvaldībām, liecina pētījumu centra SKDS maija vidū veiktās Latvijas iedzīvotāju aptaujas dati.

Kā informēja SKDS direktors Arnis Kaktiņš, kopumā 61% iedzīvotāju pašvaldībām neuzticas, turklāt gandrīz katrs trešais jeb 30% apgalvo ka tām pilnībā neuzticas.

Salīdzinoši lielais iedzīvotāju neuzticēšanās līmenis pašvaldībām trīs nedēļas pirms pašvaldību vēlēšanām liecina, ka kopumā Latvijā ir liels pieprasījums pēc vietējās politiskās elites nomaiņas, secina SKDS, norādot, ka maz ticams, ka vēlētāji, kuri ir vīlušies patreizējās pašvaldībās un to darbā, ar entuziasmu balsos par tām pašām partijām un tiem pašiem cilvēkiem, par kuriem tie balsoja iepriekšējās vēlēšanās.

Šāda situācija palielina iespējas iegūt pašvaldību deputātu krēslus tādiem kandidātiem, kuri vai nu vispār pirms tam nav strādājuši pašvaldībās vai arī atradušies opozīcija patlaban pie vietējās varas esošajiem. Tomēr faktisko vēlēšanu iznākumu lielā mērā noteiks politiskais piedāvājums katrā atsevišķajā pašvaldībā, cik pārliecinošas būs alternatīvas patlaban pie varas esošajiem.

Aplūkojot dažādu sociālo un demogrāfisko grupu pārstāvju atbildes vērojams, ka biežāk pašvaldībām uzticas gados jaunākie un gados vecākie iedzīvotāji. Vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem 38% iedzīvotāju pauduši uzticību pašvaldībām, savukārt vecuma grupā no 55 līdz 74 gadiem - 40% iedzīvotāju uzticas pašvaldībām.

Tāpat pašvaldībām uzticas 50% zemnieku, 40% pensionāru un 41% mājsaimnieču. Iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem uzticēšanos pašvaldībām pauduši krietni retāk nekā citas iedzīvotāju grupas - 23%. Savukārt Latvijas pilsoņi, kuriem būs tiesības 6.jūnijā piedalīties pašvaldību vēlēšanās, pašvaldībām uzticas nedaudz biežāk nekā iedzīvotāji bez pilsonības - attiecīgi 33% un 19%.

Dati dažādās sarunu valodas grupās liecina, ka pašvaldībām ievērojami biežāk uzticas iedzīvotāji, kuri ģimenē sarunājas latviešu valodā - 40%, kamēr no krieviski runājošajiem iedzīvotājiem tikai 19% pauduši uzticību pašvaldībām.

No Latvijas reģioniem visaugstāko uzticēšanos ir pauduši Kurzemē (43%) un Zemgalē (43%) dzīvojošie, bet viszemāko - Rīgā (19%). Tāpat vērojama sakarība, ka laukos dzīvojošie (44%) pašvaldībām uzticas ievērojami biežāk nekā pilsētu iedzīvotāji.

Dati iegūti SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās.

Aptauja veikta no 8.maija līdz 20.maijam, ar stratificētās nejaušās izlases metodi kopumā tika aptaujājot 1014

respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!