Foto: stock.xchng

Civilās trauksmes sirēnas to pārbaužu laikā dzirdējuši 50% respondentu, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) sadarbībā ar tirgus sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" veiktā aptauja.

Pētījumā secināts, ka sistēmas darbība vērtējama apmierinoši, norāda VUGD. Civilās trauksmes sirēnas valstī vidēji dzirdējuši 50% aptaujāto iedzīvotāju, bet 46% nav dzirdējuši. Par trauksmes sirēnu pārbaudi iedzīvotāji ar mediju starpniecību tika informēti trīs dienas iepriekš un par gaidāmo trauksmes sirēnu pārbaudi valstī vidēji bija informēti 46% iedzīvotāju, bet 50% iedzīvotāju nebija informēti.

Atbildot uz jautājumu par to, kā iedzīvotājiem jārīkojas izdzirdot civilās trauksmes sirēnu, vidēji 60% iedzīvotāju atbildēja pareizi, ka jāieslēdz un jāklausās radio vai TV, savukārt 35% respondentu nezināja, kā rīkoties. Aptaujātie iedzīvotāji sniedza arī dažādas citas interesantas atbildes, piemēram, pieci procenti no respondentiem apgalvoja, ka jādodas uz bumbu patversmi, pagrabu, jāslēpjas.

Savukārt, atbildot uz jautājumu "Kā Jūs novērtētu Latvijā šobrīd esošās civilās trauksmes un apziņošanas sistēmas efektivitāti?", valstī vidēji deviņi procenti iedzīvotāju to novērtēja kā ļoti efektīvu un 31% kā drīzāk efektīvu, bet 25% kā drīzāk neefektīvu, un 11% kā absolūti neefektīvu, savukārt 24% grūti pateikt.

Kā efektīvākos tehnoloģiskos risinājumus apziņošanai civilās trauksmes gadījumā iedzīvotāji atzīst TV/Radio, kā nākamos labākos - mobilos telefonus un balss skaļruņus, kas pārklātu visu valsts teritoriju.

Trauksmes sirēnu gatavības pārbaude notiek divreiz gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!