Slimokasu aptaujā noskaidrojies, ka ģimenes ārstu pieejamības problēmas ir galvenokārt Rīgā, savukārt lauku rajonu iedzīvotāji sūdzas par problemātisku nokļūšanu pie speciālistiem, informēja Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūras (VOVAA) Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Liene Johansone.
Kā informē VOVAA, slimokasu aptauja veikta paralēli VOVAA rīkotajai telefonakcijai "Vai ģimenes ārsts ir pieejams?".

Pēc slimokasu iesniegtajiem datiem varot secināt, ka pamatā ārstu pieejamības problēmas ir Rīgā. Laukos pacientu neapmierinātība saistāma pārsvarā ar nokļūšanas problēmām pie speciālistiem no attālākajiem pagastiem, jo mediķi strādā pilsētās. Slimokases informējot, ka vidējais pieraksta ilgums pie ārsta pilsētās, izņemot atsevišķas vietas Rīgā un Daugavpilī, nepārsniedz 3-6 dienas, bet laukos rindu neesot vispār.

Lai informētu par telefonakcijas rezultātiem, VOVAA piektdien, 12.jūlijā, rīko preses konferenci. Preses konferencē tiks runāts par akcijas rezultātu izvērtējumu un tālāk veicamajiem praktiskajiem soļiem iedzīvotāju primārās veselības aprūpes pieejamības uzlabošanā. Preses konferencē piedalīsies labklājības ministrs Viktors Jaksons un VOVAA direktore Ināra Bluķe.

Kā ziņo VOVAA, akcijas mērķis bija iegūt un apkopot informāciju par iedzīvotāju iespējām apmeklēt savu ģimenes ārstu.

Akcijas laikā iedzīvotāji tika aicināti zvanīt pa bezmaksas tālruni 8001234 un atbildēt uz trim jautājumiem: vai pieraksts vizītei pie ģimenes ārsta ir ilgāks par vienu nedēļu, vai zvanītājam kā akūtam pacientam ir bijušas problēmas saņemt palīdzību dienas laikā pie ģimenes ārsta un vai iedzīvotāji ir informēti un viņus apmierina ģimenes ārsta pieņemšanas laiki.

Akcijas rezultātā saņemti 104 iedzīvotāju zvani, no tiem 47 rīdzinieki un 54 ārpus Rīgas veselības aprūpi saņemošie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!