Foto: Scanpix

Vairākums Vācijas iedzīvotāju skeptiski vērtē eiro zonas glābšanas izredzes, liecina piektdien publiskoti aptaujas dati.

Saskaņā ar to 54% vāciešu ir pārliecināti, ka Vācijas Konstitucionālajai tiesai būtu jāpieprasa, lai no tiesiskā viedokļa tiktu pārskatīti Vācijas parlamenta nesenie lēmumi apstiprināt divus eiro zonas parādu krīzes apkarošanas instrumentus - eiro zonas pastāvīgo glābšanas fondu Eiropas Stabilitātes mehānismu (ESM) un Eiropas Savienības (ES) fiskālās disciplīnas paktu.

Tikai 25% respondentu pauda viedokli, ka tiesai būtu jānoraida iebildumi, kas liegtu Vācijas prezidentam Joahimam Gaukam parakstīt likumus, kuri ļautu šiem instrumentiem stāties spēkā.

Paredzēts, ka Vācijas Konstitucionālā tiesa savu spriedumu par abu minēto dokumentu atbilstību konstitūcijai paziņos nākamtrešdien, 12.septembrī.

Aptauja arī liecina, ka Vācijā, kas ir lielākā naudas devēja ES, pieaug eiroskepticisms.

53% vāciešu iebilst pret plašāku pilnvaru piešķiršanu ES institūcijām, savukārt 42% vāciešu atzina, ka būtu gandarīti, ja Grieķija izstātos no eiro zonas, bet tikai 30% bija pret šādu notikumu pavērsienu.

Vienlaikus 56% aptaujas dalībnieku atzina, ka ir nobažījušies par eiro zonas sašķelšanos.

Aptauja, ko pēc ziņu aģentūras DPA pasūtījuma veica socioloģisko pētījumu kompānija "YouGov", notika 3.- 5.septembrī, un tajā piedalījās 1004 respodenti, kas vecāki par 18 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!