Foto: LETA
Liela daļa ārvalstīs dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo ir pārliecināti, ka Latvijas valdību neinteresē tādi cilvēki kā viņi, liecina grāmatas "Latvijas emigrantu kopienas. Cerību diaspora" autoru veiktā diasporas pārstāvju aptauja.

Mēģinot noskaidrot, kāda ir ārvalstīs dzīvojošo attieksme pret Latvijas valdību, atklājies, ka 55,1% latviešu tautības emigrantu nemaz neuzticas Latvijas valdībai un tāda pati nostāja ir 69,7% krievvalodīgo Latvijas valstspiederīgo. Ar Latvijas valdības darbu pilnībā neapmierināti ir 46,3% latviešu un 63,2% krievu.

Lielākā daļa ir tādu, kuri ir pārliecināti, ka Latvijas valdību neinteresē tādi cilvēki kā viņi. Tā uzskata 81% ārvalstīs dzīvojošo latviešu un 90,7% krievvalodīgo.

Grāmatas autori norāda, ka spēcīgāka emigrantu piederības sajūta samazina uzticību Latvijas valdībai. Nereti ārvalstīs dzīvojošie kā trūkumus min korumpētību, nekompetenci, Latvijas politikā valdošo beztiesiskuma un nesodāmības atmosfēru. Tas gan vienlaikus varētu nozīmēt arī pozitīvu pavērsienu politiskās līdzdalības ziņā, proti, pieaug aktivitāte vēlēšanās, cerot mainīt ja ne pastāvošo režīmu, tad politisko dienaskārtību. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas datiem pēdējos desmit gados Lielbritānijā dzīvojošo emigrantu politiskā līdzdalība ir augusi un straujākais kāpums ir sasniegts 2014.gada Saeimas vēlēšanās.

Grāmatā citēts kāds no Londonā dzīvojošajiem emigrantiem, kurš atzinis, ka viņu sāk kaitināt Latvijas politikā notiekošais. "Man ir žēl ģimenes, man žēl, ka kādreiz mana meita būs lielāka un man prasīs, lai aizbraucam uz to vietu, kur tu esi dzimis, bet tur tādas vietas vairs nebūs," pārdomās dalījies emigrants.

Pētījuma autori gan piebilst, ka arī paši Latvijas iedzīvotāji valdības darbu vērtē ļoti kritiski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!