Foto: LETA

Valstij vislielākais labums ir no aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa (ZZS) un finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS). Savukārt par visnespējīgāko atzīts izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V), liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS septembrī veiktā aptauja.

Visbiežāk jeb 26% gadījumu respondenti nosauca Bergmani un 24% minēja Reiznieci-Ozolu kā ministru, no kura darba valstij ir vislielākais labums. Iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (V) šajā kategorijā minēja 14%, kultūras ministri Daci Melbārdi (VL-TB/LNNK) 12%, zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS) 11%, ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V) 11% un veselības ministri Andu Čakšu (ZZS) 11%.

Citi ministri nosaukti mazāk, un visretāk - 2% - aptaujātie pozitīvi novērtēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu (VL-TB/LNNK) un tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču (VL-TB/LNNK). Konkrētu viedokli par ministriem, kuri sniedz vislielāko labumu, atturējās paust 43%.

Taujāti, kuri no ministriem visvairāk bremzē valdības darbu, visbiežāk jeb 21% respondentu minēja Šadurski. Salīdzinoši bieži jeb 14% nosaukuši arī Rasnaču un 10% Rinkēviču. Vairāk nekā puse jeb 53% respondentu nesniedza konkrētu atbildi uz jautājumu, kuri no valdības pārstāvjiem visvairāk bremzē tās darbu.

Šadurskis visbiežāk jeb 18% no atbildēm atzīts arī par nespējīgu ministru Māra Kučinska (ZZS) vadītajā valdībā. Par Rasnaču to norādīja 11%, par Dūklavu (ZZS) - 9%, par satiksmes ministru Uldi Auguli (ZZS) - 8%, par Rinkēviču - 8%, par Gerhardu - 7%, par labklājības ministru Jāni Reiru (V) - 7% respondentu. Viedokli šajā jautājumā paust atturējās 56% no aptaujātajiem.

Uz jautājumu, kuriem no valdības ministriem viņi vismazāk uzticas, respondenti visbiežāk jeb 20% gadījumu minēja Šadurski. Nākamie biežāk minētie politiķi bija Rasnačs un Rinkēvičs, kuriem katram vismazāk uzticas 11% aptaujāto. Konkrētu atbildi uz šo jautājumu nesniedza 52% pētījuma dalībnieku.

Raksturojot savā nozarē nekompetentākos politiķus, visbiežāk respondenti minēja Šadurski - 16%. Par Rasnaču tā izteicās 8% respondentu, par Auguli - 7%, par Reiru - 7%, par Rinkēviču - 7%, par ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu (V) - 6%. Par citiem to norādīja ne vairāk kā 5%. Vairākums jeb 62% respondentu atturējās nosaukt nekompetentākos ministrus.

Šadurskis ar 13% un Rasnačs ar 12% atbilžu visbiežāk uzskatīti par vismazāk atbilstošiem tam, kādam vajadzētu būt valdības loceklim. Par Rinkēviču šādu uzskatu pauda 8%. Konkrēta viedokļa šajā jautājumā nebija 63% respondentu.

Aptaujā piedalījās 1002 respondenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!