Foto: DELFI
Nedēļu pirms vēlēšanām "Vienotība" apsteigusi vienu no līdzšinējiem partiju reitingu līderiem Zatlera Reformu partiju (ZRP), tikmēr "Saskaņas centra" popularitāte pieaug, liecina jaunākā pēc aģentūras BNS pasūtījuma veiktā "Latvijas Faktu" aptauja.

Nedēļu pirms 11.Saeimas vēlēšanām par SC balsotu 20,3% aptaujāto (augustā ‒ 18,1%). Savukārt līdzšinējā otrās vietas ieguvēja ‒ ZRP ‒ popularitāte strauji kritusies, un septembrī par ZRP balsotu vien 11,4% vēlētāju. Augustā atbalstu ZRP pauda 17,3% respondentu.

Līdz ar to otrajā vietā ierindojusies "Vienotība", par kuru nedēļu pirms vēlēšanām balsotu 13,6% aptaujāto (augustā ‒ 10,4%). Tālāk seko ZRP ar 11,4% un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ar 8,4% respondentu atbalstu. ZZS reitings ir nemainīgs kopš jūlija.

Savukārt par Nacionālo apvienību ""Visu Latvijai!"‒"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" balsotu 6,9% aptaujāto (augustā ‒ 7,6%).

Pārējie politiskie spēki nepārvar piecu procentu barjeru iekļūšanai Saeimā, taču Šlesera Reformu partijas LPP/LC reitings, salīdzinot ar augustu, ir dubultojies, septembrī sasniedzot 2,7%. Augustā tie bija 1,3%.

Vienlaikus nedaudz kritusies "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" popularitāte ‒ ja augustā par šo politisko spēku balsotu 1,9%, tad septembrī ‒ vien 0,9% aptaujāto.

Par "Par prezidentālu republiku" septembrī balsotu 0,3% (augustā ‒ 0,8%), Pēdējo partiju ‒ 0,3% (augustā ‒ 0,8%), LSDSP ‒ 0,2%, Virsmātes partiju "Brīvība. Brīvs no bailēm, nauda un dusmām" ‒ 0,2%, Tautas kontroli ‒ 0,1%, par "Kristīgi demokrātisko savienību" ‒ 0,1%.

Tāpat samazinājies to vēlētāju skaits, kuri nepiedalīsies vēlēšanās, proti, ja augustā šādi atbildēja 10,6%, tad septembrī ‒ 6% aptaujāto. Vienlaikus pieaudzis neizlēmušo vēlētāju skaits ‒ augustā neizlēmīgo bija 20,7%, septembrī ‒ jau 28,6%.

LF direktors sociologs Aigars Freimanis, komentējot jaunos datus, uzsvēra tieši ļoti lielo neizlēmušo skaitu. Svārstīgo vēlētāju skaita pieaugums, salīdzinot ar mēnesi iepriekš, lielākoties noticis uz divu politisko spēku ‒ "Vienotības" un Zatlera Reformu partijas ‒ rēķina. Šai vēlētāju daļai prātā esot divas vai trīs partijas, par ko balsot, kas vēlēšanu rezultātu padarot grūti prognozējamu.

"Neizlēmušo skaita pieaugums lielākoties ir uz divu politisko spēku rēķina – nelielais pieaugums, kas ir "Vienotībai", un būtiskais kritums, kas ir Zatlera Reformu partijai," sacīja LF direktors.

"Pieaugot neizlēmušo skaitam, tas rada bažas par negaidītiem pagriezieniem burtiski pēdējā dienā, tādējādi kampaņu ēkas, ko būvē katra partija, var nonākt kritiskā situācijā ar vienu neveiksmīgu frāzi kādā diskusijā vai ko nejaušu," norādīja sociologs.

Reitingu kritumu ZRP Freimanis izskaidroja ar to, ka pēdējo nedēļu laikā eksprezidenta partijai nav izdevies saglabāt partijas reputācijas "tīrību un baltumu". Esot bijuši daudzi pavirši brīži partijas veidošanā, kandidātu nominēšanā un sevis pozicionēšanā.

"Zatlera Reformu partijai, par spīti cerētajam, nav izdevies radīt iespaidu, ka tas jaunais, ar ko viņi nāk, ir kaut kas principāli jauns un principāli labāks. "Vienotībai" izskatās, ka ir izdevies saglabāt tēlu kā stabilitātes garantam, daudziem vēlētājiem arguments ir varas partija," uzsvēra eksperts.

Aptauju "Latvijas Fakti" veica 8. un 9.septembrī, aptaujājot 1001 Latvijas pilsoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!