Latvijā aptuveni 41% vīriešu un 33% sieviešu ir palielināta ķermeņa masa, taču precīzu datu par Latvijas iedzīvotāju aptaukošanas problēmām nav, tāpēc Latvijā tiks veidots Baltijas Aptaukošanās izpētes un ārstēšanas centrs, kas veidos statistikas datu bāzi, lai novērotu situāciju Latvijā.
Veselības ministrija pēc aptaujas datiem 2003.gadā secinājusi, ka Latvijā 41% vīriešu un 33% sieviešu ir palielināta ķermeņa masa. Bet regulāru statistikas datu, kas ļautu novērot tendenču dinamiku un efektīvi pretdarboties problēmai, Latvijā nav, informēja Aptaukošanās izpētes un ārstēšanas centra dibinātājs Maksims Margolins.

Attaukošanās ārstēšanai ir nepieciešama ilgstoša un aktīva medicīniska novērošana, kas vērsta uz ķermeņa masas pazemināšanu un blakus saslimšanu samazināšanu. Latvijā top Baltijas Aptaukošanās izpētes un ārstēšanas centrs. Centra plānā ir arī statistikas bāzes veidošana, kas ļautu novērot situāciju Latvijā, kā arī pacienta veselības stāvokļa izpēte un ārstēšana, izmantojot vispusīgas diagnosticēšanas un jaunākās ārstēšanas metodes.

Aptaukošanās ir strauji progresējoša globāla sabiedrības problēma. Par to liecina statistikas dati: Krievijā vidēji 30% darbspējīgu personu cieš no aptaukošanās, Austrumeiropā – 35%, bet ASV no aptaukošanās cieš 38 miljoni (27%) pieaugošo cilvēku, bet 12 miljoniem ir konstatēta diabēta slimība. Ar aptaukošanās saslimušo vidū ir arī jaunieši un bērni.

Aptaukošanās ir hroniska saslimšana, kuras blakus parādības ir sirds un asinsvadu slimības, hipertoniskā slimība, infarkta miokarda un smadzeņu insulta draudi, kā arī cukura diabēts un dažādas locītavu slimības cilvēkiem ekonomiski aktīvā vecumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!