Foto: LETA
"Mēness aptieka" sadarbībā ar "Centrālo laboratoriju" ir sākusi piedāvāt iespēju iedzīvotājiem iegādāties komplektus siekalu paraugu savākšanai Covid-19 testam, informēja AS "Repharm" komunikācijas direktore Līga Ribkinska.

Testu komplekti ar februāri ir pieejami lielākajās "Mēness aptiekās", bet pārējās tos varot pasūtīt.

Ribkinska atzīmēja, ka siekalu tests ir noderīgs, ja nepieciešams ātri noskaidrot rezultātu. Siekalu paraugu var iegūt bez diskomforta, mājas vidē un savākto materiālu atbilstoši instrukcijā norādītajam nogādāt "Centrālajā laboratorijā".

Laboratoriskais izmeklējums tiek veikts, izmantojot polimerāzes ķēdes reakciju (PĶR) - tādu pašu metodi, kā iztriepēm, kas ņemtas no deguna-rīkles gļotādas. Uzņēmums sola, ka piedāvāto siekalu testu kvalitāte ir "rūpīgi un atbildīgi izvērtēta, tā ir augsti jutīga un specifiska koronavīrusa "2019-nCoV RNS" noteikšanai siekalās".

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka šis var kalpot tikai par skrīninga testu - ja rezultāts ir bijis pozitīvs, lai pārtrauktu pašizolāciju vai karantīnu, jāiegūst negatīvs deguna-rīkles iztriepes tests.

"Centrālās laboratorijas" vadītāja Jana Osīte piebilda, ka būtiski ir savākt siekalas pareizi, jo tikai tā iespējamās vīrusa daļiņas tiks laboratoriski konstatētas. Ja ir klepus, krēpas, jācenšas tās atklepot testa trauciņā, lai tajā nonāk materiāls no elpceļiem, kur vīruss mēdz vairoties. Tāpat viņa minēja, ka siekalu tests nederēs arī pirms operācijas vai citas medicīniskas manipulācijas, ja ir šāda prasība.

Rinbkinska skaidroja, ka labākais laiks siekalu savākšanai ir tūlīt pēc pamošanās, jo tad siekalās ir visaugstākā vīrusa koncentrācija. Tāpat vismaz 24 stundas pirms siekalu savākšanas nedrīkst lietot alkoholu un vismaz stundu, bet vēlams pat trīs, četras stundas pirms testa veikšanas, nedrīkst ēst, košļāt košļājamo gumiju, dzert. Speciālisti arī iesaka nelietot tādus medikamentus, kā aerosolus mutes dobumam, inhalatorus, sūkājamās tabletes kaklam, kā arī netīrīt zobus un neskalot muti ar mutes skalojamiem līdzekļiem.

Siekalu testa paraugus var nodot jebkurā no "Centrālās laboratorijas" filiālēm. Testa cena ir 27 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!