Aptuveni 30 cilvēku sestdien pulcējušies laukumā pie Kongresu nama partijas "Visu Latvijai" rīkotajā protesta akcijā.
Vairāk nekā desmit cilvēku turēja rokās transparentus ar dažādiem uzrakstiem: "Krievija, tev neizdosies!", "Kā klājas nacistu sabierotajiem!", "Mēs atceramies Baigo gadu!", "Tatāri arī bija atbrīvotāji!", "Pēc vēlēšanām būs citādāk!" un "Aizejot neaizmirsti savus zābakus!".

Viens no akcijas dalībniekiem paņēmis līdzi kā Latvijas kontūru izveidotu transparentu, kas iekrāsots sarkanā un brūnā krāsā un uz kura attēlots Staļins un Hitlers.

Uz vairākiem transparentiem bija redzamas fotogrāfijas un karikatūras, kuras atspoguļo ar okupāciju saistītus simbolus.

Policija aplūkoja akcijas dalībnieku sagatavotos plakātus un starp policijas darbiniekiem un piketa dalībniekiem izvērsēs diskusija par to, vai uz transparentiem nav lietota neatļauta nacistiskās Vācijas simbolika. Policijas darbinieki plakātus fotografēja un filmēja.

Pasākuma dalībnieki turēja rokās arī karogu ar partijas "Visu, Latvijai!" simboliku un Latvijas karogu.

Divi akcijas dalībieki, kuri pārģēbušies stilizētās nacistiskās Vācijas un PSRS kareivju formās, pozējot fotogrāfiem paspieda viens otram roku un kopīgi iemalkoja vodku.

Notiekošo vēro policijas darbinieki un garāmgājēji, kā arī vairāki mediju pārstāvji.

"Visu Latvijai!" norādīja, ka sapulce tiek rīkota, lai protestētu pret "Krievijas imperiālistisko politiku".

Kā ziņots, sestdien ir Latvijas Republikas okupācijas diena, kurā tiek pieminēti 1940.gada 17.jūnija notikumi, kad Sarkanās armijas daļas no austrumiem un dienvidiem ieņēma suverēnās Latvijas teritoriju un pieprasīja valdības demisiju.

1939.gada 23.augustā Maskavā bija parakstīts PSRS un Vācijas neuzbrukšanas līgums, kuram bija pievienots slepenais protokols - tā dēvētais Molotova-Ribentropa pakts, kura četros punktos iezīmēta Austrumeiropas sadalīšana vācu un padomju interešu sfērā.

1940.gada 16.jūnijā Latvijai iesniegta nota, kurā Padomju Savienības valdība pieprasīja "nekavējoties izveidot Latvijā tādu valdību, kas būtu spējīga un gatava nodrošināt padomju - latviešu savstarpējās palīdzības pakta godīgu izpildīšanu", kā arī "bez kavēšanās nodrošināt padomju karaspēka daļu brīvu ielaišanu Latvijas teritorijā, lai tās novietotu Latvijas svarīgākajos centros tādā skaitā, kas būtu pietiekams, lai nodrošinātu Padomju Savienības un Latvijas savstarpējās palīdzības pakta realizēšanas iespēju un novērstu varbūtējus provokatoriskus aktus pret padomju garnizonu Latvijā".

1940.gada 17.jūnijā padomju tanki okupēja neatkarīgo Latvijas Republiku un realizēja Molotova-Ribentropa paktā deklarētās interešu sfēras sadali.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!