Aptuveni 60% Latvijas iedzīvotāju uzskata sevi par valsts patriotiem, bet, ja tiktu apdraudēta valsts neatkarība, to aizstāvēt gatavi būtu 56% respondentu, konstatēts īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta uzdevumā veiktā pētījumā.

Aptaujā, ko veikusi "AC Konsultācijas " , konstatēts, ka 21% aptaujāto sevi neuzskata par Latvijas patriotiem, bet 19% par to nav domājuši. Latvijas neatkarības apdraudētības gadījumā savu valsti aizstāvētu vairāk kā puse aptaujāto, 14% to nedarītu, bet 30% ir gūti atbildēt uz šo jautājumu.

Kopumā Latvijas iedzīvotāji visciešāk jūtas saistīti ar savu tuvāko apkārtni, pilsoņi tikpat cieši jūtas saistīti ar Latviju, savukārt, tikai puse no nepilsoņiem jūtas cieši saistīti ar Latviju. Vērojama vienota tendence - pilsoņi jūtas emocionāli tuvāki Latvijai nekā nepilsoņi.
Gandrīz visi Latvijas iedzīvotāji svin Jaunā gada iestāšanos, popularitātes ziņā tam seko Ziemassvētki, Lieldienas un Jāņi.

Vairāk kā puse Latvijas iedzīvotāju par svētkiem uzskata 8.martu un 54% - Mātes dienu. Salīdzinot pilsoņu un nepilsoņu sniegtās atbildes, lielākās atšķirības ir vērojamas 8.marta un Mātes dienas svinēšanas tradīcijās - nepilsoņi turpina svinēt Padomju laikā populāro "Sieviešu dienu" 8.martā, bet pilsoņi dod priekšroku Mātes dienai maija otrajā svētdienā.

Vislielākās atšķirības vērojamas Uzvaras dienas atzīmēšanas tradīcijās - to svin vairāk kā puse (63%) nepilsoņu un 4% pilsoņu, taču, aplūkojot šī jautājuma atbildes tautību griezumā, jāsecina, ka to visbiežāk svin krievi (54%), citu tautību pārstāvji (41%) un 5% latviešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!