Šobrīd jau ir pabeigta Brīvības pieminekļa triju zvaigžņu restaurācija un būvlaukumā īpašās telpās notiek apzeltīšana, kuru pabeigt iecerēts līdz maija beigām. Uzsākta arī Brīvības tēla atjaunošana. Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja restaurācijas darbnīcās tiek restaurētas vara kaluma dekoratīvās lapas, kas atrodas zem Brīvības tēla.
Tāpat tiek veikta visu cokola līmenī demontēto travertīna bloku attīrīšana. Turpinās demontēto travertīna bloku un travertīna ciļņu restaurācija speciālās apsildāmās telpās būvlaukumā pie Brīvības pieminekļa.

Eksperti izpētījuši, ka atsevišķas plāksnes nepieciešams mainīt, tādēļ martā devušies uz Itāliju, lai izvēlētos restaurācijai nepieciešamo travertīnu Itālijā Tivoli raktuvēs. No šīm pašām atradnēm ir ņemts travertīns pieminekļa celtniecībai pirms gandrīz 70 gadiem. Itālijā izgatavotos traventīna blokus izmantos bojāto nomaiņai pieminekļa cokola daļā.

Jaunizgatavotie travertīna bloki pagaidām vēl atrodas Itālijā un Rīgā tos nogādās maija sākumā, kad būs travertīna apstrādei piemērots silts laiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!