Domubiedru grupa, ko atbalsta rakstniece Māra Zālīte, akadēmiķis Jānis Stradiņš, diriģenti Imants Kokars un Guntis Gailītis, Mākslas akadēmijas prorektors Sergejs Naumovs un citi, aicina iedzīvotājus iesaistīties akcijā "Saulesziedi prezidentei", veidojot ziedu sauli Dainu kalnā, Turaidā, tādā veidā izsakot pateicību Vairai Vīķei-Freibergai.
"Mūsu iemīļotās Vairas Vīķes - Freibergas prezidentūras laiks ir beidzies. Paldies par kopā pavadīto ražīgo laiku tagad vēlas teikt Latvijas iedzīvotāji," saka akcijas organizatori. "Domājām, ka labākā pateicības forma varētu būt ziedi. Nav svarīgi, vai pašu dārzā audzēti, pļavā plūkti vai pirkti – galvenais, lai tiek dāvāti no sirds!" Ziedu piegādi no visattālākajiem Latvijas nostūriem bez maksas apņēmies nodrošināt "Latvijas pasts".

Sestdien, 30. jūnijā, visi Latvijas iedzīvotāji ir aicināti savus sarūpētos ziedus nogādāt uz kādu no tuvākajām Latvijas pasta nodaļām, no kurienes pasta mašīnas ziedus tālāk nogādās Siguldā.

Līdz pusnaktij puķes nonāks Dainu kalnā, kur brīvprātīgie studenti nakts laikā, prožektoru gaismā tās kārtos speciāli veidotā saules ornamentā. Ziedu raksta autore – Sandra Pīlāce. Studentus darbā apņēmusies atbalstīt Latvijas zemessardze. Možu garu nakts garumā solās uzturēt folkloras kopas, neiztrūks arī armijas lauku virtuve. Saulesziedu kompozīciju Turaidas Dainu kalnā ir plānots pabeigt plkst. 4.40 - līdz ar pirmajiem saules stariem.

1.jūlijā no pulksten 12 Dainu kalnā sāksies improvizēts koncerts (režisors Uģis Brikmanis), kurā dalību pieteikuši vairāki Latvijas kori un folkloras grupas, pievienojoties dziedātājai Ievai Akurāterei. "Saulesziedi prezidentei" instalāciju apskatīt varēs ikviens visas dienas laikā.

"Ziedu Instalācijas tēma un pamatideja ir saule. Tādēļ mēs, akcijas organizatori, visvairāk gaidām dzeltenas jeb saules krāsas puķes, taču noderēs arī ikvienas citas. Lūdzu nenesiet pušķus, mums nepieciešami tikai atsevišķi ziedi, kas labāk derēs kompozīcijas veidošanai", uzsver viens no akcijas organizatoriem Ervīns Butkevičs.

Šī ideja pieder uzņēmējam Andrim Dieviņam. "Mēs uzsākām darboties tādēļ, ka jutām, ka vēlmē pateikties prezidentei neesam vienīgie. Mēs esam aizkustināti, cik daudz labvēlības un pretimnākšanas akcijas organizēšanā saņemam no dažādiem cilvēkiem. Arī pārējie iesaistītie domubiedri piedalās pasākumā brīvprātīgi un bez atlīdzības," skaidro uzņēmējs.

Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas pilnvaru termiņš beidzas 7.jūlijā. Vīķe-Freiberga pildīja Valsts prezidentes pienākumus divus termiņus, un jau drīz pēc ievēlēšanas saskaņā ar socioloģisko aptauju datiem kļuvusi par vienu no tautā populārākajām amatpersonām.

Par nākamo Valsts prezidentu 31.maijā ievēlēts valdošās koalīcijas izvirzītais kandidāts, ārsts Valdis Zatlers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!