Foto: Reuters/Scanpix/LETA
"Ārstiem nevis par bērnu potēšanu vajadzētu runāt, bet mācīties ārstēt 70+ gadīgos. Bērnu potēšanai un vispār potēšanai nav nekāda loģiska pamata," – tādas aplamības paustas kārtējā populārajā "Facebook" ierakstā, kuru cilvēki savās profilu laika joslās redzējuši vairāk nekā 70 000 reižu, liecina "Facebook" sniegtie dati.

Ierakstam pievienota tabula ar šādu komentāru: "Šie ir izdzīvošanas iespējamības jaunākie dati, par kuriem spkc nez kāpēc klusē (11.06.2021.). Skaidri ir redzams, ka līdz pat 60 gadiem tavs risks nomirt ir niecīgs un arī pēc tam tas ir salīdzinoši mazs." Minētie apgalvojumi ir uzskatāmi par maldinošiem. Kāpēc?

Kā jau iepriekš norādīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Ģimenes vakcinācijas centrā, tad bērnu un pusaudžu vakcinācija pret Covid-19 ar Eiropas zāļu aģentūras reģistrētām vakcīnām no 12 līdz 17 gadiem ir droša. Novērst saslimšanu un tādējādi būtiski samazināt iespējamu smagu Covid-19 slimības gaitu tā var palīdzēt, īpaši, bērniem ar atsevišķām hroniskām un onkoloģiskām saslimšanām, kuri tāpat kā pieaugušie ir augstākā riska grupā.

"Smaga akūta Covid-19 saslimšana bērnu un pusaudžu vidū ir salīdzinoši reti sastopama, tādēļ mēs ģimenēm, pedagogiem un citiem pieaugušajiem primāri rekomendējam vakcinēties pašiem un vakcinēt gados vecākos cilvēkus, lai pasargātu gan sevi, gan pārējos ģimenes locekļus. Taču, protams, katra reize, kurā kāds bērns Covid-19 pārslimo smagāk, ilgstoši nespēj atgūt spēkus un iekļauties iepriekšējās intensitātes ikdienā vai piedzīvo smagas veselības problēmas no multisistēmu iekaisuma sindroma pēc Covid-19, rada vēlmi vecākiem pasargāt savus bērnus efektīvākajā un drošākajā iespējamajā veidā – vakcinējot," iepriekš jau skaidroja centra vadītāja Dace Zavadska.

Bērni pandēmijas laikā ir lielā mērā saudzēti, galvenokārt tāpēc, ka jaunais koronavīruss grūtāk saistās jeb pieķeras viņu šūnu receptoriem, salīdzinot ar pieaugušajiem. Bērnu elpceļu attīstības īpatnību dēļ viņiem ir mazāk AKE-2 receptoru, nekā pieaugušajiem. Tā ir vieta, kur jaunais koronavīruss saistās ar mūsu šūnām un, kā skaidro BKUS pārstāvji, eksperti plaši uzskata, ka tāpēc bērni ir pasargāti no smagas Covid-19 saslimšanas. Tādēļ arī slimības transmisija un saslimšana biežāk ir sastopama jau pusaudžu un vecāku bērnu vidū.

Ne tikai apgalvojums par bērnu potēšanu, bet arī ierakstā klāt sniegtā tabula ir maldinoša.

"Lai arī paviršam pētniekam pirmajā acumirklī šāda izdzīvošanas iespējamība varētu šķist loģiska, faktu interpretācija uzskatāma par aplamu un tendenciozu, jo ataino tipisku vecumspecifiskās letalitātes ainu slimību vairuma gadījumā, tādēļ to dēvēt par izdzīvošanas iespējamību ir nepamatoti un neprofesionāli. Lai novērtētu, vai kāda ekspozīcija paaugstina pētāmā notikuma varbūtību un, pozitīvas atbildes gadījumā, novērtētu tās pakāpi, epidemioloģijā izmanto vairākas konkrētas novērtēšanas metodes, piemēram, relatīvā riska un krustenisko izredžu attiecību metodes," portālam "Delfi" skaidro Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) preses pārstāve Ilze Arāja.

Arāja uzsver: "Katra cilvēka dzīvība ir vērtība, Covid-19 izraisītās nāves ir novēršamas mazinot saslimstību. Sākotnēji to varēja panākt ar stingriem drošības pasākumiem, bet tagad jāatceras, ka Covid-19 ir vakcīnnovēršama infekcijas slimība kā vairākas citas, kuras pašreiz efektīvi kontrolētas ar vakcināciju."

"Vakcinācija glābj dzīvības, novēršot saslimstību un infekcijas izplatīšanos. Turklāt vakcinācija novērš arī krīzes stāvokli veselības aprūpes sistēmā saistībā ar smagu Covid-19 pacientu pieplūdumu uzliesmojuma laikā. Līdz ar to netiek kavēta veselības pakalpojumu sniegšana citiem slimniekiem," viņa paskaidroja.

Jāpiebilst, ka pašā ierakstā minēts, ka par tabulas datiem ""SPKC nez kapēc klusē (11.06.2021.)", bet vienlaikus tiem pievienota atsauce: SPKC. Tātad autoru apstrādātie dati bija publiski pieejami. Mirušo skaits pa vecumiem tiek publicēts katru dienu. SPKC un data.gov.lv apkopojumi tiek publicēti visdažādākajos griezumos gan vietējai, gan starptautiskai lietošanai.

Tas, ko tabula parāda tiek stāstīts un akcentēts regulāri: nāves risks un smagas slimības gaitas risks pieaug līdz ar cilvēku vecumu un citu veselības problēmu klātbūtni. Tabula arī parāda, ka saistībā ar Covid-19 infekciju var nomirt gados jauni cilvēki. To skaits Latvijā ir relatīvi mazāks tāpēc, ka, atšķirībā no Itālijas pandēmijas sākumā un Indijas vēlāk, nesabruka veselības aprūpes sistēma. Cilvēki nebija jāatstāj mājās vai slimnīcu gaiteņos bez palīdzības.

Ierakstu publicējusi "Facebook" lapa ar nosaukumu "Veselais saprāts", kas jau iepriekš izplatījusi dezinformāciju. Sarakstē tās pārstāvji nebija gatavi atklāt, kas ir lapas administratori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!