Foto: LETA
Ar Atzinības krustu apbalvotas 54 personības, ieskaitot veselības un ārlietu nozares darbiniekus par cīņu ar Covid-19 pandēmiju, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Ordeņu kapitula kanclere Sarmīte Ēlerte pauda gandarījumu, ka Valsts prezidentam Egilam Levitam un kapitulam Latvijas Republikas dibināšanas 102. gadadienā ir iespēja pateikties un apbalvot cilvēkus, kuri ir darījuši visu iespējamo, lai sargātu mūsu veselību.

Pēc Ēlertes paustā, pašaizliedzīgi, netaupot sevi un nerēķinot darba stundas, veselības jomas darbinieki ir strādājuši, lai mūs pasargātu un ierobežotu pandēmijas izplatību valstī, lai palīdzētu tiem, kuri saslimuši. Viņas ieskatā, tas prasa ne vien profesionālu, bet arī drosmīgu izvēli un rīcību, ar degsmi darot savu darbu.

"Ar nekad iepriekš nebijušu izaicinājumu sastapās Ārlietu ministrijas (ĀM) darbinieki, kad no dažādām pasaules malām bija jāpalīdz cilvēkiem atgriezties Latvijā," pauda Ordeņu kapitula kanclere, akcentējot, ka tas prasīja izdomu, garas darba stundas un spēju pacietīgi iedziļināties katrā atsevišķā situācijā.

Levits un Ordeņu kapituls nolēma par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā, augsti profesionāli, īpaši pašaizliedzīgi un drosmīgi veicot amata pienākumus, kā arī operatīvi un efektīvi pieņemot lēmumus līdz šim nebijušas sarežģītības epidemioloģiskajā un sabiedrības veselības apdraudējuma situācijā saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību, apbalvot ar Atzinības krustu un iecelt par Atzinības krusta lielvirsnieku Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieku, bijušo Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītāju Mārtiņu Baltmani, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktori Lieni Cipuli un VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" Infekciju slimību un hospitālās epidemioloģijas konsultatīvā dienesta vadītāju, infektologu, Latvijas Universitātes profesoru Ugu Dumpi.

Par Atzinības krusta lielvirsnieci iecelta Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) direktore Iveta Gavare un SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Tāpat tika pieņemts lēmums iecelt par Atzinības krusta komandieri SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" Covid-19 pacientu nodaļas vadītāju, infektoloģi Ilzi Bērziņu, VUGD Krīzes vadības nodaļas vadītāju Kasparu Druvaskalnu un SIA "E. Gulbja Laboratorija" valdes locekli, laboratorijas ārstu Didzi Gavaru.

Par Atzinības krusta virsnieku iecelts Rīgas Stradiņu universitātes (RSU) Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis, SPKC Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Elīna Dimiņa, Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane un NMPD Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga.

Par Atzinības krusta virsnieci iecelta NMPD Medicīniskās kvalitātes un kvalifikācijas vadības centra vadītāja Dzintra Jakubaņeca, NMPD Medicīniskā nodrošinājuma nodaļas vadītāja Benita Kaprāle, NMPD Operatīvās vadības centra vadītāja Raita Krišjāne, bijušais Nacionālā veselības dienesta direktors Edgars Labsvīrs un VM Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa. Tāpat par Atzinības krusta virsnieku iecelts NMPD Ārkārtas situāciju gatavības nodrošināšanas nodaļas vadītājs Juris Raudovs.

Valsts prezidents un Ordeņu kapituls lēmis iecelt par Atzinības krusta kavalieri VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" Infrastruktūras un loģistikas daļas Uzkopšanas un veļas aprites dienesta vadītāju Inetu Cauni, NMPD Rīgas reģionālā centra brigāžu atbalsta centra "Krasts" vadītāju, ārsta palīgu Rafaelu Ciekuru, VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" Neatliekamās medicīnas centra ārsti stažieri Dainu Kalniņu, SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes māsu Inesi Larionovu.

Par Atzinības krusta kavalieri iecelta arī VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" Neatliekamās medicīnas centra virsmāsas pienākumu izpildītāja Dace Neibarte, NMPD neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes vadītājs, neatliekamās medicīnas ārsta palīgs Genādijs Rusanovs.

Valsts prezidents un Ordeņu kapituls nolēma par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā, augsti profesionāli un īpaši pašaizliedzīgi veicot amata pienākumus ārlietu dienestā, Covid-19 krīzes laikā īstenojot lielāko repatriācijas operāciju Latvijas valsts vēsturē, kā arī nodrošinot nepieciešamās transporta plūsmas, it īpaši kritiski svarīgo preču piegādes jomā, apbalvot ar Atzinības krustu un iecelt par Atzinības krusta komandieri ĀM Konsulārā departamenta direktori Gunu Japiņu.

Par Atzinības krusta virsnieku iecelts ĀM preses sekretārs Jānis Beķeris, ĀM Konsulārā departamenta Konsulārās palīdzības nodaļas vadītāja vietniece Santa Dālmane, ĀM Konsulārā departamenta Konsulāro pakalpojumu nodaļas vadītāja Elīna Grintāle, ĀM Eiropas Savienības koordinācijas un politiku departamenta Pastāvīgo pārstāvju komitejas II daļas sagatavošanas nodaļas vadītāja vietnieks Jans Kevišs-Petuško, ĀM Ārējās tirdzniecības un ārējo ekonomisko sakaru veicināšanas departamenta Ārējo ekonomisko sakaru veicināšanās nodaļas padomnieks Mārcis Maksims.

Tāpat par Atzinības krusta virsnieci iecelta ĀM Konsulārā departamenta Konsulārās palīdzības nodaļas vadītāja Nora Redliha, ĀM Ārējās tirdzniecības un ārējo ekonomisko sakaru veicināšanas departamenta Ārējo ekonomisko sakaru veicināšanas nodaļas vadītāja Zane Ventere.

Ar Ordeņu kapitula lēmumu Triju Zvaigžņu ordenis, Viestura ordenis un Atzinības krusts piešķirts cilvēkiem, kuri drosmīgi un pašaizliedzīgi ar savu darbu Latvijas Tautas frontē stiprināja valstiskumu un sargāja Latvijas neatkarību 1991.gada janvāra barikādēs un augusta puča laikā.

Augstākie valsts apbalvojumi piešķirti arī latviešiem, kurus likteņgaitas aizvedušas ārpus Latvijas, bet kuri savu ar latviskajām vērtībām piepildīto mūžu un darbu veltījuši Latvijai un latvietības saglabāšanai svešumā, kā arī citu valstu pilsoņiem - Latvijas draugiem un atbalstītājiem, kuri ar savu darbu un ieguldījumu stiprinājuši Latvijas starpvalstu sadarbību un starptautisko atpazīstamību.

Valsts prezidents un Ordeņu kapituls lēmis par sevišķiem nopelniem Latvijas labā ar Atzinības krustu apbalvot un par Atzinības krusta lielvirsnieci iecelt Kultūras ministrijas valsts sekretāri Daci Vilsoni. Savukārt par Atzinības krusta komandieri iecelts Baltinavas novada Baltinavas pagasta lauksaimnieks, zemnieku saimniecības "Amatnieki" un "Riekstiņi" vadītājs Guntars Bartkevičs, latgaliešu valodas, literatūras un kultūrvēstures skolotāju asociācijas vadītāja Veronika Dundure, Latvijas goda konsule Maltā Marina Hili, bijušā ilggadējā Latvijas goda konsule Ziemeļkalifornijas štatā ASV Līga Elizabete Hoja.

Par Atzinības krusta komandieri iecelts arī Valkas novada Ērģemes pagasta lauksaimnieks, zemnieku saimniecības "Dambīši" vadītājs Mārtiņš Kreilis, Rēzeknes novada Nautrēnu vidusskolas direktore Anita Ludborža, Liepājas Universitātes (LiepU) rektore, profesore, LiepU Kurzemes humanitārā institūta vadošā pētniece, akadēmiķe, valsts emeritētā zinātniece Dace Markus, kā arī Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas direktors, fizikas, inženierzinību skolotājs Jānis Poplavskis.

Tāpat tika nolemts piešķirt Atzinības krustu un iecelt par Atzinības krusta komandieri ilggadējo Olaines novada domes priekšsēdētāja pirmo vietnieci Intu Purviņu, ilggadējo meža nozares ekspertu Zviedrijā Klāsu Andersu Riksonu un Jaunpiebalgas Mūzikas un mākslas skolas direktori, skolotāju, ērģelnieci Aiju Silu.

Par Atzinības krusta virsnieci iecelta Kanādas latviešu kultūras darbiniece, kultūras menedžere Laura Irēne Adlers, Kanādas latviešu kultūras darbiniece, mūzikas pedagoģe, diriģente Brigita Alks, ilggadējais veterinārārstu, Latvijas Veterinārārstu biedrības goda bieds Imants Kronbergs, Dailes teātra Mākslinieciskā personāla daļas vadītāja Indra Laure, Japānas Higašikavas pilsētas mērs Ičiro Matsuoku.

Tāpat par Atzinības krusta virsnieku iecelts RSU Medicīnas fakultātes Iekšķīgo slimību katedras un Ģimenes medicīnas katedras profesors, SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" Gerontoloģijas klīnikas vadītājs Jānis Zaļkalns.

Valsts prezidents un Ordeņu kapituls lēmis iecelt par Atzinības krusta kavalieri latviešu altisti un alta spēles pedagoģi Vācijā Andru Ilzi Dārziņu, ilggadējo būvniecības nozares ekspertu, Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Finanšu un saimnieciskās pārvaldes Iepirkumu sektora galveno speciālistu tāmētāju Ilmāru Reinholdu Drēziņu, Latvijas radiobūves vēstures pētnieku Ināru Kļaviņu un bijušo ilggadējo Ogres novada Suntažu vidusskolas vizuālās mākslas, kultūrvēstures un informātikas skolotāju Andri Lindi.

Par valsts apbalvojumu pasniegšanu Ordeņu kapituls lems pēc valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas beigām un noteikto ierobežojumu atcelšanas, paziņojot par to oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!