Foto: F64

Vandaļi ar baltu krāsu aplējuši piemiņas akmeni Kurzemes cietokšņa aizstāvju piemiņai, kas atrodas Tukuma novada Džūkstes pagastā, vēstīja "TV3 ziņas".

Vandālismu pamanījusi Džūkstes pagasta pārvaldes vadītāja Dace Pole, kura par notikušo vērsusies arī policijā.

Vaicāta, vai, viņasprāt, tas saistīts ar 8. maiju, Pole "TV3 ziņām" atbildēja, ka pilnīgi noteikti tā tas ir. "Tāpēc, kad Džūkstē uzstādīja piemiņas krustu leģionāriem, viņš tika dažas dienas pēc tam apliets ar sarkanu krāsu un uzspridzināts. Tad šoreiz ir apliets ar baltu krāsu, bet nav uzspridzināts. Skumji un bēdīgi," raidījumam sacīja pagasta pārvaldes vadītāja.

Kā noskaidroja "TV3 Ziņas", saistībā ar notikušo Valsts policijā ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 229. panta – par kultūras priekšmeta iznīcināšanu, bojāšanu vai apgānīšanu. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Piemiņas akmens Kurzemes cietokšņa aizstāvju piemiņai ir uzstādīts 1991. gadā, tas atrodas bijušo "Rumbu" māju vietā. Tā autors ir tēlnieks Ojārs Feldbergs.

Tuvojoties 9. maijam, līdzīga provokācija notikusi arī Lietuvā, Merķenes pilsētā. Kā vēsta portāls "tv3.lt", ar baltu krāsu apliets piemineklis partizānu vadonim Ādolfam Ramanauskam-Vanagamam.

Vietējais mērs Aļģis Kašeta pieļauj, ka vandaļi uzdarbojušies vēlā vakara stundā, – svētdien. Šobrīd jau notiek pieminekļa tīrīšanas darbi. Vainīgie pagaidām nav zināmi, taču notikušo izmeklē policija.

Pēc mēra teiktā, lai turpmāk nepieļautu vandālisma aktus, pie pieminekļa plānots uzstādīt videokameras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!