Ar C hepatītu slimu cilvēku donoru asiņu izmantošana atklājusies jau bijušā veselības ministra Gunta Belēviča darbības laikā, kad Asins donoru centrā (ADC) parādījās jauna, jutīga aparatūra.

Ceturtdien laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai" publicētā intervijā Belēvičs stāsta, ka par problēmas mērogu viņš informējis premjeru Māri Kučinski (ZZS), Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS). Panākta vienošanās, ka Veselības ministrija iesniegs valdībai informatīvo ziņojumu par situāciju, tās risinājumu un tam nepieciešamajiem līdzekļiem.

"Šis informatīvais ziņojums tika sagatavots, diemžēl jaunā ministre Čakša [Anda Čakša] to neparakstīja un valdībai neiesniedza. Ja satrauktie pacienti paši nebūtu vērsušies pie žurnālistiem, vēl tagad no sabiedrības turpinātu slēpt, ka valsts ilgus gadus ir izmantojusi ar C hepatītu inficētu pastāvīgo donoru asinis," klāsta Belēvičs.

Pēc viņa teiktā, problēmu atklāja ADC vadītāja Iveta Ozoliņa, kura tagad ir atstādināta no amata uz dienesta izmeklēšanas laiku.

"Viņa manā uzdevumā izstrādāja ADC reformu plānu, kas tika ministrijā saskaņots un virzīts tālāk jau ministres Čakšas vadībā," viņš min.

Belēvičs arī noraida Pētera Apiņa teikto, ka katrs cilvēks, kurš pārlej asinis, riskē un riskēs nākamajos simts gados. "Šobrīd par salīdzinoši nelielu naudu – nepilnu miljonu eiro – var iegādāties tādu aparatūru, kas katru asins paraugu apstrādā tā, lai nogalinātu visus tajā esošos slimību ierosinātājus. Visi dokumenti šādas aparatūras iegādei jau bija sagatavoti, bet ministre to atcēla, jo slimnīcas iebilda," viņš skaidro, piebilstot, ka slimnīcu iebildumi varētu būt saistīti ar to, ka bija paredzēts, ka nodaļas, kas ņem donoru asinis, kļūs par ADC struktūrvienībām.

Ministru prezidenta Māra Kučinska preses sekretārs Andrejs Vaivars portālam "Delfi" uzsvēra, ka Čakša ir apliecinājusi premjeram, ka Latvijā nav konstatēts neviens gadījums, kad kāds pacients būtu saņēmis ar C hepatītu inficēto donoru asinis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!