Foto: F64
Aizvadītajā nedēļā un brīvdienās reģistrēti vēl četri nāves gadījumi pēc saslimšanas ar gripas vīrusu A(H1N1) jeb tā dēvēto "cūku gripu", aģentūra LETA uzzināja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

Jau ziņots, ka šīs nedēļas pirmajā dienā laboratoriski apstiprināti desmit saslimšanas gadījumi ar jauno A(H1N1) gripas vīrusu.

Tas nozīmē, ka no brīža, kad jaunā gripa sāka izplatīties Latvijā, kopumā laboratoriski apstiprināti 1195 saslimšanas gadījumi ar šo gripas vīrusu, bet miruši ir 28 cilvēki.

LIC informē, ka pēdējo nedēļu laikā gripas aktivitāte mazinās un, piemēram, pagājušā nedēļā LIC laboratoriski tika reģistrēti 45 saslimšanas gadījumi.

Sarucis arī to iedzīvotāju skaits, kuriem tiek veiktas laboratoriskās pārbaudes, kas liecina, ka smagāku saslimšanas gadījumu skaits arī ir nedaudz sarucis.

LIC vadītājs Jāzeps Keišs pastāstīja, ka pagaidām LIC nav reģistrēts neviens sezonālās gripas gadījums.

Gripas aktivitāte šobrīd mazinās, taču, runājot par jauno gripu, Keišs, ņemot vērā pasaules pieredzi, neizslēdz, ka ziemas otrajā pusē varētu sekot vēl viens jaunās gripas uzliesmojuma vilnis.

Tai pat laikā, ņemot vērā to, ka šobrīd daudzi slimnieki jau izslimojuši jauno gripu, LIC vadītājs pieļauj iespēju, ka otrs vilnis varētu būt nedaudz mierīgāks. Šobrīd jau vairāki cilvēki pēc izslimotā gripas vīrusa ir ieguvuši imunitāti, līdz ar to vīrusam varētu būt mazāk izplatīšanās iespēju, skaidroja Keišs.

Kā ziņots, Veselības ekonomikas centra apkopotā informācija liecina, ka no sezonālās gripas pēdējo gadu laikā lielākais mirušo pacientu skaits reģistrēts 2006./2007.gada sezonā, kad ar diagnozi "gripa" un hronisko slimību saasinājumiem pēc saslimšanas ar gripu mira 12 cilvēki. Iepriekšējā gripas sezonā bija miruši četri cilvēki.

Taču speciālisti uzsver, ka sezonālās un pandēmiskās gripas izplatība atšķiras, tāpēc jāņem vērā saslimušo iedzīvotāju skaits, jo pandēmiskā gripa izplatās daudz straujāk.

Kā ziņots, šobrīd jaunās gripas aktivitāte Latvijā ir mazinājusies un pēdējais LIC epidemioloģiskais biļetens liecināja, ka saslimstība ir kritusies līdz 65 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju.

Tomēr LIC speciālisti atgādina, ka visas slimības ir nopietnas un pret tām jāattiecas nopietni, tādēļ, sajūtot pirmās gripas pazīmes un augstu temperatūru, uzreiz jāvēršas pie ģimenes ārsta, kā arī jāpaliek mājās. Ārstēšanos - miera režīmu - nedrīkst atlikt uz rītdienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!