Foto: LETA
Ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizturēto uzņēmēju Jāni Sprinovski saistītas koģenerācijas stacijas pēdējos gados Daugavpilī no VAS "Latvenergo" saņēmušas dāsnus maksājumus - kopumā 9 626 000 latus. Daudzmiljonu pasūtījumi bijuši arī no Daugavpils pašvaldības, svētdien ziņo "Nekā personīga".

120 000 eiro (84 000 latu) kukuļa nodošana 1.februārī norisinājusies kādā Jēkabpils benzīntankā un visu slepus novēroja KNAB. Tiklīdz nodeva naudu, KNAB arestēja visus shēmas dalībniekus. Kukuļa saņēmēji - Daugavpils vicemērs Vjačeslavs Širjakovs, Daugavpils siltumtīklu vadītājs Māris Laudiņš. Devēji - uzņēmēji Sprinovskis un Gints Sorokins. Starpnieki – vietējie uzņēmēji Serhejs Karnauhovs un Antons Oglotkovs. Savukārt darījuma tēma bijusi uzņēmēja Jāņa Sprinovska bizness, tā saukto 'Daugavpils siltumtīklu' lietu restaurē raidījums.

Korupcijas apkarotāju uzmanības lokā bija nonācis pēdējais Sprinovska firmas līgums ar Daugavpils domes uzņēmumu. Līgumu par siltuma ražošanu TEC 3 parakstījuši KNAB arestētie "Daugavpils siltumtīklu" vadītājs Laudiņš un SIA "Batergo" vadītājs Gints Sorokins. Līgums ir acīmredzami izdevīgs privātfirmai un neizdevīgs Daugavpils pašvaldībai, jo paredz, ka tā no privātfirmas dabūs pirkt siltumenerģiju vienalga – vai ziemā būs silts vai auksts.

Ekskluzīvais līgums sniedza iespēju Sprinovskim kļūt par Daugavpils siltumapgādes "ķeizaru" un uz šo titulu uzņēmējs virzījās mērķtiecīgi pēdējos piecus gadus, secina raidījums.

2007.gadā Sprinovskim izdevās pirmo reizi uzvarēt Daugavpils siltumtīklu konkursā par siltuma piegādi. Gadu vēlāk bija apjomīgs līgums jau par cita mikrorajona apsildi. Pilsēta pat atteicās modernizēt savas iekārtas, tās daļēji nodeva Sprinovska rīcībā un turpināja pirkt siltumu. Tas, savukārt, uzņēmējam ļāva attīstīt elektrības ražošanu koģenerācijā un pārdot to par paaugstinātām cenām. 2011.gadā "Latvenergo" ar Sprinovski saistītām koģenerācijas stacijām samaksāja 4 326 000 latu, gadu vēlāk jau 5 300 000 latus, ziņo "Nekā personīga".

Secināts, ka Sprinovskis savu ietekmi vairojis tieši pēdējos gados. 2011.un 2012.gadā Daugavpils siltumtīkli atkal sarīkoja konkursus par siltuma piegādi un pieteicās tikai Sprinovska firmas, kuras arī uzvarēja. Un tā firma "Sprino" Daugavpilij piegādā siltumu 9 500 000 vērtībā, bet firma "Batergo" par 6 200 000 miljoniem latu. Acīmredzot, arī par pēdējo darījumu, Sprinovskis iekrita ar kukuli vicemēram Širjakovam. Viņš domē bija atbildīgs par komunālajiem jautājumiem, tātad arī par siltumapgādi, ziņo raidījums.

Tāpat, lai arī uzņēmēji Oglotkovs un Karnauhovs tiek uzskatīti par kukuļa starpniekiem, tiem ir arī pašiem savas intereses. Tiem ir savs atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums un tieši pēdējos gados uzņēmējiem sācies uzplaukums, saņemti arvien jauni pilsētas pasūtījumi, ziņo raidījums.

KNAB šajā lietā veica kratīšanu 25 dažādās vietās, tai skaitā Daugavpils pašvaldības amatpersonu darba vietās. Kopumā aizturētas sešas personas, no tām divas ir pašvaldības amatpersonas. Diviem uzņēmējiem un vienai Daugavpils pašvaldības amatpersonai piemērots apcietinājums.
Iesaistītās personas tika aizturētas 1.februārī uzreiz pēc daļas kukuļa nodošanas.

KNAB uzskata, ka ir pietiekams pamats turēt Daugavpils amatpersonas aizdomās par kukuļošanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, divus uzņēmējus – par kukuļdošanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanu, un vēl divus uzņēmējus - par kukuļošanas starpniecību un dienesta stāvokļa ļaunprātīgās izmantošanas atbalstīšanu.

Jau ziņots, ka KNAB ir sācis kriminālprocesu par Daugavpils pašvaldības amatpersonu kukuļošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!