Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijā šodien ar dažādām aktivitātēm atzīmēs Eiropas dienu, kas veltīta mieram un vienotībai Eiropā, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ĀM pavēstīja, ka Eiropas Savienības (ES) 71. dzimšanas dienā uzmanības centrā ir Konference par Eiropas nākotni, kas ir iespēja Eiropas iedzīvotājiem dalīties ar idejām un palīdzēt veidot Eiropas kopīgo nākotni.

Kopš 19. aprīļa darbojas digitālā daudzvalodu platforma "futureu.europa.eu", kurā ES pilsoņi var piedalīties, izteikt viedokli un debatēt par aktuāliem ES jautājumiem. No Latvijas pilsoņu aktivitātes būs atkarīgs tas, kā Eiropas nākotnes konferences diskusijās tiks akcentēti un sadzirdēti svarīgie jautājumi, uzskata ĀM.

Eiropas dienā ĀM sadarbībā ar partneriem īsteno vairākas aktivitātes. Septīto reizi maijā norisinās Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā un biedrības "Eiropas kustība Latvijā" organizētais Eiropas eksāmens, kas šogad notiek no piektdienas līdz svētdienai

Kopš 2010. gada sadarbībā ar Latvijas Politologu biedrību divas reizes gadā tiek izdots žurnāls "Latvijas intereses ES". Gada pirmais numurs tradicionāli tiek izdots maijā par godu Eiropas dienai. Šī gada tēma ir Eiropas stratēģiskā autonomija, un žurnālā ir apkopoti ekspertu viedokļi un intervijas par stratēģisko autonomiju dažādās nozarēs.

2021. gada pavasarī tiek īstenots virtuālu mācību ekskursiju cikls skolēniem, kas sniedz iespēju ne tikai ieskatīties ministrijas ikdienā, bet arī paviesoties kādā no Latvijas vēstniecībām ārzemēs. Tāpat Ārlietu dienesta darbinieki piedalās ikgadējā akcijā "Atpakaļ uz skolu / Atpakaļ uz universitāti", kuras laikā jaunieši tiek iepazīstināti ar diplomāta ikdienu un darba specifiku.

Savukārt ĀM koordinētie ES informācijas punkti, kas atrodas 31 bibliotēkā visā Latvijā, organizē Eiropas dienas konkursus, viktorīnas un informatīvus pasākumus. Saldus pilsētas bibliotēka 19. maijā un 20. maijā rīkos konkursu "iESkaties", Latgales Centrālā bibliotēka 10. maijā organizēs viktorīnu "Pārbaudi sevi! Cik labi Tu pārzini Eiropas kultūru?", Jelgavas bērnu un jauniešu bibliotēka "Zinītis" 10. maijā rīkos rokdarbu pasākumu bērniem.

Krāslavas un Dagdas novadu bibliotēkas 14. maijā rīkos Krāslavas un Dagdas novadu bibliotekāru pārgājienu "Eiropas robežas takas un objekti", 10.maijā - tiešsaistes viktorīnu "Es & ES", līdz 15. maijam notiks diskusija un bibliotēkas krājuma materiālu apskats "Eiropa - mūsu kopējās mājas". Savukārt līdz 14. maijam notiks zīmējumu konkurss "Zīmējam ES valstu pasakas". Tāpat līdz 14. maijam būs apskatāma izstāde "Latvija Eiropā" un arī virtuāls grāmatu un vietējo iedzīvotāju fotogrāfiju apskats - izstāde "Mieru un vienotību Eiropai!".

Ventspils bibliotēka rīkos Ventspils bērnu mākslas skolas audzēkņu darbu izstāde "Zaļā Eiropa" un fotokluba "Moments" darbu izstādi "Latvietis Latvijā". Rīgas Centrālā bibliotēka rīkos izstādi "Sagaidot Eiropas dienu", bet Alūksnes pilsētas bibliotēka 10.maijā rīkos konkursu "Eiropa Alūksnē", izstādi "Eiropa 10 grāmatās" un spēli "Iepazīsim Eiropu".

Kā informēja EK pārstāvniecība Latvijā, šodien plānota arī orientēšanās spēle "Iepazīsti Eiropu Rīgā". Lejupielādējot "Roadgames" aplikāciju telefonā un sekojot dotajām norādēm, divu stundu ilgas pastaigas pa Rīgu laikā ikviens varēs iepazīt Eiropas valstu vēsturi, kultūru, tradīcijas un ES aktualitātes.

Spēle ar norāžu un jautājumu palīdzību aizvedīs dalībniekus uz dažādām vietām Rīgā un ļaus atklāt jaunus faktus un informāciju par Latviju un Eiropu, par Eiropas zaļā kursa īstenošanu un digitālo pārveidi. Tiem, kas Eiropu Rīgā iepazīs līdz 17. maijam, spēles partneri - Saeima, ES dalībvalstu vēstniecības, Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādes (BEREC) birojs un "ES māja" Rīgā - ir sagādājuši pārsteiguma balvas. Ar balvas laimējušajām komandām "ES māja" sazināsies personīgi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!