Foto: LETA
Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts otrdien apmeklēs Īriju un Lielbritāniju, lai tiktos ar Latvijas diasporas pārstāvjiem un kopīgi diskutētu par reemigrācijas atbalsta pasākumu plāna priekšlikumiem un nepieciešamajiem rīcības virzieniem ciešākas saiknes veidošanai ar Latvijas diasporu ārvalstīs.

Otrdien Īrijā, Dublinā, ekonomikas ministrs apmeklēs uzņēmuma "Google" centrālo biroju, kurā strādā vairāki Latvijas valsts piederīgie, portālu "Delfi" informēja ministra preses sekretāre Daiga Grūbe.
Ministram paredzēta tikšanās ar pārstāvjiem no Biznesa kluba, kurā apvienojušies Latvijas tautieši, kuri Īrijā paši izveidojuši uzņēmumus un strādā kā darba devēji citiem.

Vakarpusē Dublinā notiks neformāla tikšanās ar Latvijas tautiešiem plašākā lokā, lai pārrunātu gan reemigrācijas atbalsta pasākumu plānu, gan arī citus viņiem aktuālos jautājumus par Latvijas ekonomikas attīstību un perspektīvām nākotnē.

Pavļuts uzsver, ka Anglija un Īrija ir bijis galamērķis ļoti daudziem Latvijas iedzīvotājiem, kas pēdējā desmitgadē devušies ekonomiskajā emigrācijā. Pieejamie apkopotie dati rāda, ka Lielbritānijā dzīvo pat 100 000 latviešu, bet Īrijā vēl vismaz 25-30 tūkstoši. Bez šo cilvēku līdzdalības reemigrācijas atbalsta pasākumu plāna izstrāde būtu bezjēdzīga.
Viņš atzīmē, ka ar aizbraukušajiem iedzīvotājiem ir jāveido atklāta saruna arī bez oficiālo plānu un dokumentu starpniecības un "jānodod skaidra ziņa, ka viņi ir gaidīti atpakaļ un arī tad, ja viņi tomēr izvēlēsies dzīvot un strādāt ārvalstīs, mums viņi joprojām būs svarīgi".

Tikai atklātas sarunas ceļā varam noskaidrot, kas emigrējušajiem cilvēkiem palīdzētu pieņemt lēmumu atgriezties Latvijā - stabils darbs, augstāki ienākumi, labākas izglītības iespējas, lielāks atbalsts bērniem un ģimenēm vai kādi citi apstākļi, uzskata Pavļuts.

Trešdien, 5.decembrī, ekonomikas ministrs dosies uz Lielbritāniju, Londonu un Bostonu. Londonā Pavļuts apmeklēs Latvijas valsts piederīgo izveidoto uzņēmumu "Amitours London", kas nesen atvēris filiāli Londonā un nodarbojos ar biznesa klases pasažieru pārvadājumu sniegšanu. Vēlāk ministrs dosies uz Bostonu, kurā uz dzīvi apmetušies aptuveni 3000 Latvijas tautieši.

Pavļuts tiksies ar tautiešiem, kuri Bostonā izveidojuši maiznīcas "TWO 2 ONE" veikalu, kurā tirgo Latvijā ražoto produkciju. Savukārt dienas noslēgumā notiks tikšanās ar diasporu.
Darba vizītes laikā ministram Dublinā un Londonā plānotas vairākas intervijas medijiem - latviešu avīzei "Sveiks!", ziņu portālam "Baltic-Ireland", laikrakstam "Financial Times", radio "Newstalk", laikrakstam "Wall Street Journal" u.c..

Saskaņā ar tautas skaitīšanas datiem laika posmā no 2000.gada līdz 2011.gada 1.martam Latvijas iedzīvotāju skaits samazinājies par 311 000 jeb 13%.

Starptautiskās emigrācijas ietekmē Latvijas iedzīvotāju skaita samazinājums bijis par 213 000.

Ņemot vērā negatīvās demogrāfijas tendences, turpmākajos gados darbaspēka pieejamības jautājumi, attīstoties ekonomikai un mainoties tās struktūrai, Latvijā kļūs arvien aktuālāki.
Plānots, ka reemigrācijas atbalsta pasākumu plāns tiks izstrādāts līdz decembra vidum, bet Ministru kabinetā varētu tikt skatīts nākamā gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!