Foto: LETA
Ar angļu valodas centralizētā eksāmena mutvārdu daļas nopludināšanu nevienam reāli palīdzēt nevarēja, ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks.

"Delfi" jau rakstīja, ka VISC vērsies Valsts policijā, lūdzot sākt izmeklēšanu saistībā ar noplūdušiem 12. klases angļu valodas centralizētā eksāmena uzdevumiem.

Catlaks LTV sacīja, ka, tā kā noplūdusi tieši eksāmena mutvārdu daļa, tad īsā laika sprīdī pirms eksāmena svešvalodas sarunu prasmes apgūt nevar, ja tas nav izdarīts iepriekš. "Līdz ar to praktiskas nozīmes šai nopludināšanai nav," sacīja Catlaks.

Notikušais ir likuma pārkāpums, kam būs sekas. VISC var identificēt skolu, kurā notikusi eksāmena materiālu nopludināšana, savukārt policijas uzdevums būs noskaidrot konkrētas personas, kuras to darījušas.

VISC sabiedrisko attiecību speciāliste Alise Bērziņa portālam "Delfi" iepriekš apstiprināja, ka, apskatot saņemtos fotoattēlus, centrs secinājis, ka tajos ir redzami 2018./2019. mācību gada angļu valodas centralizētā eksāmena 13. marta mutvārdu daļas materiāli. Angļu valodas eksāmens notiek divas dienas.

VISC angļu valodas eksāmena materiālus polimēraploksnēs ar drošības uzlīmi, kurās savukārt bija ievietotas katrai dienai aizzīmogotās aploksnēs ar drošības uzlīmi mutvārdu daļai, nogādāja Izglītības pārvaldēs 12. martā pulksten 7. Savukārt izglītības iestādes vadītājam šie materiāli līdz 13. marta pulksten 8.30 bija jāglabā drošā seifā, norāda Bērziņa.

Sekojot valsts pārbaudes darbu norises darbību laikiem, pulksten 8.30 izglītības iestādes vadītājs, centralizētā eksāmena mutvārdu daļas intervētājs un centralizētā eksāmena mutvārdu daļas vērtētājs atver aploksni ar 13. marta eksāmena mutvārdu daļas materiāliem un iepazīstas ar tiem. No šī brīža katras izglītības iestādes vadītājs un pārējās divas personas ir pilnībā atbildīgas par materiāla drošību, uzsver VISC.

Tā kā saturs publicēts pēc eksāmena sākuma, tad attiecīgās izglītības iestādes vadītājam un mutvārdu daļas vērtētājam un intervētājam jāuzņemas pilna atbildība par eksāmena materiāla publiskošanu pirms laika. Par šo gadījumu VISC informējis Valsts policiju ar lūgumu sākt izmeklēšanu.

Valsts policijas preses pārstāve Gita Gžibovska portālam "Delfi" apstiprināja, ka Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldē saņemts VISC iesniegums un sākta resoriskā pārbaude. Pēc pārbaudes rezultātiem policija lems, vai ir pamats sākt kriminālprocesu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!