Foto: LETA
Svētdien Rīgā notiekošajā sociālajā kampaņā krūts vēža saslimšanas mazināšanai "Es iešu" piedalījās vairāki simti dalībnieku, savukārt gājiena norisi vēroja liels skaits rīdzinieku un pilsētas viesu.

Jau pirms kampaņas oficiālās atklāšanas ap plkst.14 pie Brīvības pieminekļa pulcējās apmēram 200 gājiena dalībnieku. Tērpušies īpašos gaišsārtos krekliņos ar uzrakstu "Es iešu" viņi turēja rokās balonus, kā arī dalīja tos daudzajiem interesentiem.

Gājiena dalībnieku vidū bija arī ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere, valsts kontroliere Inguna Sudraba, labklājības ministre Ilze Viņķele (V), Saeimas priekšsēdētājas biedre Inga Bite, kā arī vairāki ārsti - onkologi.


Atklājot gājienu, veselības ministre Ingrīda Circene (V) norādīja, ka Latvijā joprojām ir augsts krūts vēža saslimstības līmenis.

"Apmēram trešā daļa pacienšu nonāk slimnīcā jau ar ielaistu slimību un nākas patērēt ļoti daudz spēka, lai šīs sievietes veiksmīgi ārstētu. Labā ziņa ir tā, ka pērn par 10% palielinājies to sieviešu skaits, kas laicīgi devušās pie ārsta, līdz ar to aicinu ne tikai sievietes, bet arī viņām līdzās esošos vīriešus apzināties problēmu un izmantot krūts skrīninga piedāvāto iespēju pārbaudīt savu veselību," sacīja Circene.

Kampaņu organizē Latvijas sieviešu basketbola izlases dalībnieces. "Ceram, ka akcijas rezultāti sasniegs mērķi un uz pārbaudēm dosies vismaz puse no Latvijā dzīvojošajām sievietēm, kuras ir riska grupas vecumā no 50 līdz 69 gadiem un ir aicinātas izmantot iespēju veikt valsts apmaksātas krūts veselības pārbaudes," sacīja Latvijas basketbola izlases spēlētāja Sabīne Niedola.

Gājiens noslēdzās pie "Arēnas Rīga", kur pēc tam notika Latvijas un Lietuvas sieviešu basketbola izlašu draudzības spēle.

Noslēgumā paredzēts arī koncerts, kurā piedalīsies "Sound Poets", "Melo-M" un Raimonds Tigulis. Tāpat būs iespēja veikt krūts pārbaudi mobilajā mamogrāfā, kā arī notiks krūts veselības atbalstam radītu kreklu izsole, kurā iegūtie līdzekļi tiks ziedoti rehabilitācijas nometnēm krūts vēža pacientēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!