Šī gada janvārī pirmo reizi kopš 1987.gada, kad Latvijā sāka reģistrēt ar cilvēka imūndeficīta vīrusu (HIV) inficētos cilvēkus, to skaits pārsniedzis tūkstoti un šobrīd Latvijā dzīvo 1022 oficiāli reģistrēti HIV inficētie.
Šī gada janvārī Latvijā oficiāli reģistrēti 64 jauni ar HIV inficējušies cilvēki un sestā daļa no viņiem ir nepilngadīgie, bet divi ir jaunāki par 15 gadiem. Abi ar HIV inficētie pusaudži ir intravenozo narkotiku lietotāji. Viens narkomāns, kas bijis janāks par 20 gadiem, janvārī ir miris.

Par jaunākajiem statistikas datiem BNS otrdien informēja AIDS profilakses centra speciāliste Iveta Dievbērna. Visvairāk inficēto janvārī ir vecuma grupā no 19 līdz 24 gadiem.

Desmit no 64 janvārī reģistrētajiem ar HIV inficētajiem ir sievietes, bet 54 ir vīrieši, turklāt visi inficētie ir jaunāki par 40 gadiem.

Vecumā līdz 15 gadiem ar HIV šogad inficējušies divi cilvēki, vecumā no 16 līdz 18 gadiem - septiņi, vecumā no 19 līdz 24 gadiem - 27, no 25 līdz 29 gadiem - 14, no 30 līdz 34 gadiem - četri, bet vecumā no 35 līdz 39 gadiem - septiņi.

Dievbērna atzina, ka gada pirmajā mēnesī ir saglabājusies tendence, ka mēnesī ar HIV vidēji inficējas aptuveni 60 cilvēki. 2000.gada oktobrī oficiāli reģistrēja 67 jaunus HIV upurus, novembrī - 62, bet decembrī - 56.

Pagājušā gada sākumā mēneša laikā vidēji reģistrēja 30 līdz 40 inficētos. Speciālisti uzsver, ka patiesais inficēto skaits ir vismaz trīs reizes lielāks.

Janvārī nav reģistrērts neviens jauns AIDS slimnieks. Kopumā Latvijā oficiāli reģistrēti 1022 HIV inbficētie un 74 AIDS slimnieki, bet miruši 24.

Pagājušajā gadā reģistrēts līdz šim lielākais jauno HIV upuru skaits - 466, 1999.gadā reģistēja 241 inficēto, bet 1998.gadā - 163.

Jau ziņots, ka infekcija pērn visstraujāk izplatījusies nepilngadīgo vidū - jauniešiem vecumā līdz 18 gadiem saslimušo skaits ir pieckāršojies, salīdzinot ar 1999.gadu. Pagājušajā gadā reģistrēti 65 nepilngadīgi ar HIV inficētie, bet kopumā Latvijā - 91.

AIDS profilakses centra statistika liecina, ka aptuveni 70% HIV inficēto ir intravenozo narkotiku lietotāji, aptuveni 10% inficējušies homoseksuālu kontaktu ceļā, un tikpat - heteroseksuālu kontaktu ceļā. Divi bērni saslimuši no HIV inficētām mātēm, vienam slimība konstatēta AIDS stadijā.

Šobrīd Latvijā ir HIV izplatības dubultepidēmija - pirmais epidēmijas vilnis ir narkotiku lietotāju skaita palielināšanās, bet otrais - HIV infekcijas izplatība kā sekundāra epidēmija. Trešais epidēmijas vilnis būšot HIV infekcijas izplatība no narkomānu vides uz pārējo sabiedrību, jo inficēto daudzums narkomānu vidē ir ļoti liels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!