Foto: Rīgas dome

Rīga ir izturējusi sīvu konkurenci un kļuvusi par vienu no 100 pilsētām, kas līdz 2030. gadam kļūs par klimatneitrālām viedpilsētām un saņems ievērojamu Eiropas Savienības (ES) finansējumu.

Eiropas Komisija (EK) 28. aprīlī nosaukusi 100 ES pilsētas, kas līdz 2030. gadam piedalīsies ES misijā par 100 klimatneitrālām un viedajām pilsētām jeb tā sauktajā pilsētu misijā. Šīs pilsētas ir no visām 27 dalībvalstīm, un vēl 12 pilsētas – no valstīm, kas ir asociētas vai potenciāli var tikt asociētas ar ES pētniecības un inovācijas programmu.

"Šobrīd visā Eiropā notiek zaļā pāreja. Taču vienmēr ir vajadzīgi celmlauži, kuri izvirza sev vēl augstākus mērķus. Šīs pilsētas rāda mums ceļu uz veselīgāku nākotni. Mēs tās atbalstīsim šajā jautājumā. Sākam darbu jau tūlīt," savā paziņojumā uzsvēra EK priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena.

Nekas nav neiespējams, un arī vīzija par Rīgu kā pirmo klimatneitrālo pilsētu Baltijā ir kļuvusi par sasniedzamu mērķi, vērtē Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis. Paziņojums nozīmē, ka Rīga varēs iegūt gan finansējumu klimatneitralitātes iniciatīvu ieviešanā, gan arī konsultatīvo un ekspertīzes atbalstu.

Izcīnītā vieta starp 100 šīs misijas pilsētām radīs nepieciešamo atbalstu, lai Rīga varētu daudz straujāk stiprināt visas Latvijas energoneatkarību, drošību un ļaut iedzīvotājiem zemākas enerģijas izmaksas un citus ieguvumus izbaudīt ātrāk nevis vēlāk, piebilst Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis.

EK 2021. gada septembrī sāka 100 klimatneitrālu un viedo pilsētu misiju līdz 2030. gadam un novembrī pilsētas tika aicinātas paust savu interesi piedalīties misijā. Pirmajā posmā neatkarīgi eksperti novērtēja piedāvājumus, bet otrajā posmā EK piemēroja papildu kritērijus, lai nodrošinātu ģeogrāfisko līdzsvaru un daudzveidīgu pilsētu grupu dalību, ievērojot pilsētu populācijas lielumu, ietekmi un novatoriskās idejas. Kopumā piedalīties misijā pieteicās 377 pilsētas. Izvēlētās 100 pilsētas pārstāv 12% ES iedzīvotāju.

Pilsētu misija saņems 360 miljonus eiro no "Horizon Europe" finansējuma laika posmā jau līdz 2023. gadam, lai sāktu ceļu uz klimata neitralitāti. Pētniecības un inovācijas darbības pievērsīsies tīrai mobilitātei, energoefektivitātei un videi nekaitīgai pilsētplānošanai, kā arī piedāvās iespēja veidot kopīgas iniciatīvas un pastiprināt sadarbību sinerģijā ar citām ES programmām.

Ieguvumi pilsētām ietver pielāgotus padomus un palīdzību no speciālas Misijas platformas, ko vada "NetZeroCities", papildu finansējumu un finansēšanas iespējas, kā arī iespēju pievienoties lielām inovācijas darbībām un izmēģinājuma projektiem. Misija nodrošina arī sadarbības iespējas, labākās prakses apmaiņu starp pilsētām un atbalstu iedzīvotāju iesaistīšanai misijā.

EK aicinās 100 izvēlētās pilsētas izstrādāt Klimata pilsētu līgumus, kuros būs iekļauts vispārējs klimata neitralitātes plāns visās nozarēs, piemēram, enerģētikas, ēku, atkritumu apsaimniekošanas un transporta jomā, kā arī ar to saistītie investīciju plāni. Šajā procesā tiks iesaistīti iedzīvotāji, pētniecības organizācijas un privātais sektors. Lai sasniegtu šo vērienīgo mērķi tiks īstenotas skaidras un redzamas apņemšanās, kas atspoguļosies Klimata pilsētu līgumos. Pilsētas varēs sadarboties ar ES, valsts un reģionālajām iestādēm un, pats galvenais, ar saviem iedzīvotājiem.

Ņemot vērā 377 pilsētu milzīgo interesi pievienoties misijai, EK arī ievieš atbalstu pilsētām, kuras netika izvēlētas, tostarp atbalstu ar misijas platformas starpniecību un finansējuma iespējas saskaņā ar Pilsētu misijas darba programmu "Apvārsnis Eiropa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!