Foto: Shutterstock

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) ir sagatavojusi informatīvos materiālus, lai informētu vecākus un pedagogus par uzmākšanās un izmantošanas riskiem, ar kuriem saskaras bērni, un kas tiek saukti par "grūmingu", portālu "Delfi" informēja VBTAI pārstāvis Taivo Trams.

Viņš norādīja, ka VBTAI 1. oktobrī sāks akciju informatīvo akciju televīzijā un elektroniskajos medijos. Akcijas laikā televīzijā tiks demonstrēti sociālās reklāmas klipi, vienlaikus pedagogiem, vecākiem un speciālistiem tiks piedāvātas arī trīs īsfilmas par "grūminga" riskiem, ko var izmantot, runājot ar bērniem par apdraudējumiem internetā. Akcijas informatīvo materiālu klāstu papildina plakāti par šo tēmu.

Trams atzīmēja, ka svarīgākais akcijas mērķis ir sabiedrības izglītošana par "grūmingu", vienlaikus informējot arī par palīdzības saņemšanas iespējām. "Grūminga" fenomens ir īpaši bīstams, jo ar to var saskarties ikviens bērns, kurš darbojas internetā – ļaundariem šajā gadījumā nav nepieciešams tiešs kontakts ar potenciālo upuri.

VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktora vietniece Anda Sauļūna norādīja, ka, ja bērns ir kļuvis par "grūminga" upuri, ir ļoti liela iespēja, ka viņš nemeklēs palīdzību, jo izjutīs kaunu, vainas apziņu, bezspēcību, bailes vai dusmas par notikušo.

Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 uzkrātā pieredze liecina, ka ar "grūmingu" saskārušies bērni bieži nevēlas runāt par notikušo, jo ir uzticējušies svešiniekiem, tādēļ baidās no apkārtējo kritikas un nosodījuma. Šīs sajūtas traucē meklēt palīdzību un problēmas risinājumu, tādēļ bērns var atsvešināties no tuviniekiem un draugiem, jūtoties bezspēcīgs un vientuļš, norādīja Sauļūna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!