Foto: Shutterstock

Portālā "ManaBalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sniegto atbalstu pandēmijas radīto seku mazināšanai varētu saņemt visi – arī tie studenti, kas nemācās budžeta vietās, portālu "Delfi" informēja iniciatīvas autore Lāsma Bērziņa.

"Ir skaidrs, ka šajā gadījumā pieņemtie grozījumi šķiro budžeta un maksājošos studentus, taču Covid-19 izraisītā pandēmija studentus nešķiro un var ietekmēt ikviena studējošā ienākumus neatkarīgi no tā, vai viņš mācās par saviem vai valsts budžeta līdzekļiem. Nav pareizi sniegt atbalstu tikai vienai studentu grupai," norādīja Bērziņa. Viņa paskaidroja, ka ar šo iniciatīvu vēlas panākt, lai valdība radītu jaunu tiesību aktu, kas paredzētu atbalstu visiem Latvijā studējošajiem.

Kopš 14. augusta iniciatīvu parakstījuši vairāk nekā 250 idejas atbalstītāji.

Lai tā nonāktu Saeimas darba kārtībā, nepieciešami vēl aptuveni 9750 parakstu.

11. augustā IZM paziņoja, ka līdz ar jauno mācību gadu studējošajiem minimālās mēneša stipendijas apmērs tiek palielināts no 99,60 eiro uz 200 eiro. Par aptuveni 743 studentiem tika palielināts arī to saņēmēju loks. Uz atbalstu pretendēt var tikai budžeta vietās studējošie.

Pēc IZM datiem Latvijas augstākās izglītības iestādēs kopā studē 79 388 studenti, no kuriem 41% jeb 32 787 studē par valsts budžeta līdzekļiem, bet lielākā daļa jeb 59% (46 601) par studijām maksā paši.

Jau vēstīts, ka atbalstu studentiem, lai mazinātu pandēmijas radītās sekas, aicināja pārskatīt arī SIA "Biznesa augstskola Turība".

Augstskolas pārstāve Marta Kive pauda, ka, stipendijas piešķirot tikai valsts budžeta vietās studējošajiem, "tiek diskriminēti pārējie valsts un privāto augstskolu studenti, kuri tieši tāpat saskaras ar Covid-19 radītajām problēmām". Iestāde aicināja valdību mainīt jauno regulēju, lai uz atbalstu varētu pretendēt visi studējošie.

Vienisprātis ir arī Latvijas Universitātes (LU) rektors Indriķis Muižnieks. "Stipendija ir neapšaubāmi, varbūt pat izšķiroši svarīga studentam, kuram ir paralēli jāstrādā, kurš studē par maksu un kuram Covid-19 pandēmijas rezultātā ir radušās kaut kādas problēmas ar darbu," iepriekš portālam "Delfi" teica Muižnieks.

Arī viņš iepriekš teica, ka ar stipendijām ir jāatbalsta studenti, kas nonākuši sociālās grūtībās. Kas attiecās uz studentiem ar izcilām sekmēm, tad viņi var pretendēt uz LU fonda stipendijām, piemēram, Kristapa Morberga stipendiju un citām.

Savukārt tiešie atbalsta saņēmēji – studenti – pavasarī tiešsaistes akcijā "#GribuStudēt" ar fotogrāfijām un stāstiem pat to, kāpēc viņi vēlas studēt un savu mācību laika pieredzi, vērsa uzmanību uz papildu atbalsta nepieciešamību Covid-19 laikā.

Latvijas Studentu apvienības (LSA) prezidente Justīne Širina portālam "Delfi" skaidroja, ka jaunās izmaiņas, proti, stipendiju apmēra un saņēmēju loka palielināšana ir kompromisa risinājums.

Sākotnēji LSA aicināja ieviest sociālās stipendijas, kas tiek piešķirtas visiem studējošajiem, kuri saskārušies ar problēmām, un paralēli tam palielināt valsts budžeta stipendijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!