Foto: LETA

Ar īpašu uzdevumu ministra demogrāfijas lietās posteni plānots akcentēt, ka valdībai tieši demogrāfija ir izaicinājums, žurnālistiem pirmdien uzsvēra partiju apvienības "Jaunās Vienotības" premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Kariņš piedāvājis potenciālajiem sadarbības partneriem veidot valdību no pieciem politiskajiem spēkiem: "Jaunās Vienotības", Nacionālās apvienības, "Attīstībai/Par!", "KPV LV" un Jaunās konservatīvās partijas (JKP). Tāpat "Jaunās Vienotības" premjera amata kandidāts nācis klajā ar atbildības jomu sadalījumu, kas paredz, ka papildu esošajiem ministru amatiem būs jauns – īpašu uzdevumu ministrs demogrāfijas jautājums.

Plānotais amats paredzēts Nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA). Lūgts komentēt, kāpēc šāda pozīcija topošajā valdībā būtu nepieciešama, Kariņš norādīja, ka īpašu uzdevumu ministrs demogrāfijas jautājumos dotu "skaidru signālu", ka "demogrāfijas jautājums ir valdības izaicinājums".

"Izvēloties vienu konkrētu ministru – īpašu uzdevumu ministru, mēs šai problēmai pievēršam valdības kopējo uzmanību," skaidroja Kariņš. Politiķis pauda cerību, ka šāds amats pievērstu visas valdības uzmanību demogrāfijas izaicinājumam.

Jau vēstīts, lai gan NA valde vēl nav lēmusi, Saeimas priekšsēdētāja norādījusi, ka šo amatu varētu ieņemt Imants Parādnieks (NA).

Jāatgādina, ka jau vienpadsmito nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja Jaunās konservatīvās partijas līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī "KPV LV" līdera Alda Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, nevainagojās panākumiem.

Trešais kandidāts, kuru uz augsto amatu bija pieteikusi partiju apvienība "Attīstībai/Par!", Artis Pabriks 11. decembrī, kad 13. Saeimā ievēlēto partiju pārstāvji devās pie Valsts prezidenta, lēma atteikties no Ministru prezidenta amata kandidāta nominācijas iespējas. Līdz ar šo lēmumu partiju apvienība lēma neuzturēt savu nomināciju uz šo augsto amatu.

Šobrīd valdības veidošanu uzņēmies "Jaunās Vienotības" līderis Krišjānis Kariņš. Lai gan viņu Valsts prezidents nav nominējis kā premjera amata kandidātu, gatavību sākt valdības veidošanas sarunas Kariņa vadībā apliecinājuši pieci potenciālie sadarbības partneri: Zaļo un zemnieku savienība, Nacionālā apvienība, "KPV LV", "Attīstībai/Par!" un Jaunā konservatīvā partija. Visas partijas pagājušās darba nedēļas izskaņā pieteica savas vēlmes uz ministrijām.

Pats Vējonis ir apliecinājis, ja Saeimā ievēlētās partijas vienosies par atbalstu Kariņam, viņš "Jaunās Vienotības" līderi nominēs Ministru prezidenta amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!