Vairākas Balvu rajona, Bauskas rajona un Talsu un Ventspils rajonu pašvaldības administratīvi teritoriālās reformas ietvaros plāno izstrādāt apvienošanās (sadarbības) projektus, un Pašvaldību lietu pārvalde jau noslēdza līgumus ar projekta izstrādātajiem, pastāstīja Iepirkumu uzraudzības birojā.
Balvu rajona Viļakas pilsētas, Baltinavas, Briežuciema, Medņevas, Susāju, Šķilbēnu, Vecumu, Žīguru pagastu pašvaldību apvienošanās (sadarbības) projektu izstrādās SIA "Attika E", bet Bauskas rajona Bauskas pilsētas, Brunavas, Ceraukstes, Codes, Dāviņu, Gailīšu, Īslīces, Mežotnes, Rundāles, Svitnes, Vecsaules, Viesturu pagastu sadarbības projektu - SIA "Pašvaldību audits". Šie divi projekti izmaksās 19 264,12 latus.

Savukārt Talsu rajona Dundagas, Kolkas pagastu un Ventspils rajona Ances pagasta teritorijas apvienošanas projektu izstrādās SIA "Pašvaldību konsultāciju centrs" par 5547,70 latiem.

Jāatgādina, ka šā gada pirmajā pusgadā Latvijā izveidots tikai viens jauns novads - Vārkavas novads, kurā apvienojās Preiļu rajona Rožkalnu un Upmalas pagasti, uzsākti 14 apvienošanas izpētes projekti. Prognozēts, ka jaunveidoto novadu skaits šogad vēl pieaugs.

Kopumā no 1999.gada Latvijā izveidoti 11 novadi, no tiem Brocēnu, Krāslavas un Aizkraukles novadi tapuši pērn. Tāpat Latvijā izveidoti Durbes, Preiļu, Ciblas, Sabiles, Amatu, Līvānu un Kandavas novadi.

Pašlaik Latvijā ir 547 pašvaldības - 469 pagasti, 11 novadi, 62 pilsētas un septiņas republikas pilsētas. Pašvaldību apvienošanās sākās 1996.gadā, bet pēc jaunā administratīvi teritoriālās reformas projekta nākamā gada beigās sāksies pašvaldību piespiedu apvienošanās, lai izveidotu 102 pašvaldības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!