Foto: Pixabay

Ražotāja "Johnson&Johnson" vakcīnu saņēmušie no sestdienas, 16. oktobra, varēs pieteikties imunitāti nostiprinošajai potei, pavēstīja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļā.

Saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes (IVP) pausto, vēl viena pote pēc vakcinēšanās ar "Johnson&Johnson" tiek ieteikta astoņas līdz 12 nedēļas pēc pirmās devas vai vēlāk, un tā veicama ar mRNS tehnoloģijas Covid-19 vakcīnu, proti, "Pfizer" vai "Moderna" vakcīnu, taču kā alternatīva pieļaujama arī tā pati "Johnson&Johnson" vakcīna. Savukārt tiem, kam pirms vai pēc "Johnson&Johnson" ir bijusi apstiprināta saslimšana ar Covid-19, otrā vakcīnas deva nav nepieciešama.

No sestdienas iedzīvotāji balstvakcinācijai varēs pieteikties pie ģimenes ārsta, ārstniecības iestādēs, vakcinācijas punktos vai centros. Nākamās nedēļas laikā šai iedzīvotāju grupai būs iespēja pieteikties uz balstvakcīnu arī vietnē "manavakcina.lv".

Jau ziņots, ka saskaņā ar IVP pausto, balstvakcinācijas deva šobrīd tiek ieteikta senioriem vecumā no 65 gadiem, jo "šai grupai reālās dzīves efektivitātes pētījumi norāda, ka vakcīnu efektivitāte pret smagu vai vidēji smagu Covid-19 gaitu mazinās – tā nav kritiska, bet tā mazinās," skaidroja IVP vadītāja Dace Zavadska.

Pēc viņas paustā, šiem cilvēkiem kopumā arī vecuma dēļ imunitātes sistēma var būt mazāk izturīga, "tādējādi aizsardzību nodrošinošā abu imūnās atbildes veidu kopdarbība var būt mazāk efektīva". Tāpat eksperte skaidroja, ka šajā vecuma grupā pēc pirmajām vakcīnu devām vīrusu neitralizējošo antivielu daudzums varētu būt mazāks nekā jaunākiem cilvēkiem.

Balstvakcinācijas deva arī tiek rekomendēta sociālās aprūpes centru un pansionātu iemītniekiem neatkarīgi no pacienta vecuma, taču ne bērniem. Pēc Zavadskas sacītā, balstvakcinācija šajā gadījumā būtu ieteicama tādēļ, ka aprūpes centru iemītniekiem ir paaugstināts risks smagai Covid-19 slimības gaitai, tostarp hospitalizācijai un nāvei. Tāpat Covid-19 izplatības risku veicina cieša daudzu personu dzīvošana kopā.

Mediķu vai citu profesionālo grupu balstvakcinācijai zinātnisku vai epidemioloģiski pamatotu datu pašlaik nav, tomēr, kā atzīmēja Zavadska, "IVP, konsultējoties ar starptautiskām veselības organizācijām un VM, uzskata, ka var tikt pieļauta balstvakcinācijas devas saņemšana tiem darbiniekiem, kam ir ilgstoša saskarsme gan ar Covid-19 pacientiem, gan pret Covid-19 nevakcinētiem pacientiem".

Tāpat eksperte uzsvēra, ka balstvakcinācija nevar būt obligāta, tostarp lai saņemtu digitālo sertifikātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!