Ar leikēmiju slimā Zita Uzkliņģe pieļauj iespēju tiesāties ar Veselības ministriju, jo sieviete pašlaik nevar saņemt nepieciešamo ārstēšanu, informēja Leikēmijas slimnieku atbalsta biedrības (LSAB) koordinatore Ilona Zacmane.
Uzkliņģei pirms četriem gadiem tika konstatēta leikēmija, tāpēc tika uzsāka ārstēšanās terapiju. Vēlāk sieviete palika stāvoklī un no terapijas viņai nācās atteikties. Pēc dzemdībām, kad sievietei bija nepieciešams atsākt ārstēšanās terapiju, viņa to nevarēja saņemt, jo bija izsmelts valsts apmaksājamo medikamentu daudzums specifiskajām zālēm šim gadam.

Pašlaik, kad no bērna dzimšanas ir jau apritējis gads, Uzkliņģei joprojām nav izdevies iegūt valsts apmaksātos medikamentus.

Sieviete ir vērsusies Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrā (VOAVA) ar lūgumu piešķirt viņai nepieciešamos medikamentus. 13.augustā Uzkliņģe saņēmusi vēstuli no VOAVA, kurā paziņots, ka viņa šobrīd nevarēs saņemt valsts apmaksātos medikamentus. Medikamentus sieviete varēšot saņemt vien tad, ja kādam leikēmijas slimniekam dažādu iemeslu dēļ zāles vairs nebūs vajadzīgas, stāstīja Zacmane.

VOAVA norāda, ka šogad valsts apmaksājamo medikamentu pārtēriņš esot jau 50 miljoni latu, tomēr Uzkliņģe, kura ir arī ģimenes ārste, uzskata, ka tas ir klajš cilvēktiesību pārkāpums, jo leikēmijas slimniekiem zāļu lietošana ir dzīvības un nāves jautājumu. VOAVA Uzkliņģi arī informējusi, - ja Veselības ministrijas (VM) budžets netiks palielināts, tad, visticamāk, arī nākamgad viņa netiks pie nepieciešamajiem medikamentiem.

Zacmane informēja, ka medikamenti un terapija, kas sievietei ir nepieciešama, izmaksā ap 1500 latus mēnesī, turklāt ārstēšanas kurss ir jāsaņem nepārtraukti. Uzkliņģe ir vērsusies pie VOAVA ar ierosinājumu atmaksāt viņai vismaz 1000 latus no ārstēšanās izmaksām.

Tā kā Uzkliņģei pašai nav tik lielu finanšu līdzekļu, ar naudu šobrīd izpalīdz draugi. "Bet tas arī nav risinājums," sacīja Uzkliņģe, "jo nākotne paliek miglā tīta. Ja ar mani kas notiks, vai valstij dārgāk neizmaksās uzturēt manus divus bērnus?"

Uzkliņģe ir vērsusies pēc palīdzības arī pie veselības ministra, lai ar viņa starpniecību tiktu risināta šī situācija. VM solīja atbildi sniegt 30 dienu laikā - līdz septembra beigām. Ja VM vēstulē nebūs minēts veids, kā risināt situāciju, Uzkliņģe ir apņēmības pilna tiesāties ar VM, "ne tikai par savām tiesībām, bet arī par iesēju dzīvot".

Sieviete stāstīja, ka viņa necer tiesas ceļā piedzīt no valsts to summu, kuru viņa šobrīd tērē, lai pati nodrošinātu sevi ar nepieciešamajiem medikamentiem. Sieviete vēlas, lai valsts turpina atmaksā viņai tālāko ārstēšanos, kas viņai pienākas. Tāpat no valsts varētu tikt prasīts kompensēt morālo kaitējumu.

Zacmane skaidroja, ka šāda situācija radusies nepilnīgi izstrādāto normatīvo aktu dēļ - tajos ir paredzēts, kādā veidā leikēmijas slimnieks tiek izslēgts no valsts apmaksājamo medikamentu saņēmēju saraksta, bet nav atrunāts, kādā veidā leikēmijas slimnieks var tajā tikt iekļauts no jauna. LSAB koordinatore atzina, ka Uzkliņģes gadījums ir nestandarta, jo leikēmijas slimniekiem mediķi nerekomendē radīt bērnus.

LSAB šis nav pirmais gadījums, kad leikēmijas slimnieki vēršas pēc palīdzības, jo viņiem nav pieejami valsts apmaksātie medikamenti. Katru nedēļu tiekot saņemts vismaz viens zvans no kāda leikēmijas slimnieka, kurš ir saskāries ar līdzīgu problēmu, piebilda Zacmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!