Foto: LETA

Saeimā tiks virzīts likums, kas paredz uzlikt par pienākumu pašvaldībām atbrīvoties no vietvārdiem, kas satur komunistiskā totalitārā režīma slavināšanas un rusifikācijas godināšanas pazīmes, žurnālistiem trešdien pavēstīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K).

Biedrība "Publiskās atmiņas centrs" (PAC), kas ar oficiālo vietvārdu jautājumu nodarbojas jau vairākus gadus, Latvijā kopumā konstatējusi vismaz 98 vietvārdus ar komunistiskā totalitārā režīma slavināšanas un 47 vietvārdus ar rusifikācijas godināšanas pazīmēm.

Tā vērsusies pie pašvaldībām ar mērķi aicināt tās mainīt šos vietvārdus, taču vietvaru atsaucība bijusi dažāda. Tādējādi šobrīd Saeimā tiks virzīts jauns likums, kas paredzēs precīzi noteikt, kuri vietvārdi ir pretrunā Satversmei un līdz ar to būtu jāmaina. Likumprojekts paredz, ka valsts sedz pārdēvēšanas izmaksas privātpersonām, līdz ar to padomju nosaukuma izzušana neietekmēs konkrētās tajā adresē dzīvojošās personas finansiālo stāvokli.

Par nepieciešamību pārskatīt šādus vietvārdus martā izteikusies arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija. Tā norādīja, ka šobrīd būtu atbilstošs brīdis pārskatīt ielu nosaukumus, lai pārliecinātos, vai ar tiem netiek slavinātas personas, kas sadarbojušās ar padomju režīmu.

Arī Valsts prezidents Egils Levits, septembrī uzrunājot Saeimu, norādīja, ka karš skaidrāk izgaismojis padomju okupācijas paliekas Latvijā. "30 gadus mēs turpinājām staigāt pa ielām, kas nosauktas okupācijas varas īstenotāju vārdos," pauda prezidents, uzsakot biedrību "Publiskās atmiņas centrs" (PAC) par šo ielu apkopošanu un norādot, ka pašvaldību uzdevums ir šo sarakstu izskatīt.

Pēc Bordāna paustā, šie vietvārdi "nav vienkārši nejaušība vai tikai vārdi, tie savā laikā bija apzināti veidoti, lai izdzēstu Latvijas kā neatkarīgas valsts pastāvēšanas faktu, lai neradītu latviešos sajūtu, ka latviešiem ir sava vēsture". Tādējādi arī vienlaikus cenšoties uzturēt vēstījumu par Latviju kā neizdevušos pagaidu valsti.

PAC vairāku gadu garumā ir apkopojis faktus par vietvārdiem, kas slavina padomju režīmu vai godina Krievijas impērijas rusifikācijas politiku. Ņemot vērā, ka tie ir pretrunā Satversmē paustajam, pašvaldībām jau šobrīd ir iespēja tos mainīt.

Tomēr vietvaru rīcībā ir dažāda – daļa, kā, piemēram, Valkas novads priekšlikumus ievieš, kamēr citas nogaida. Līdz ar to, pateicoties PAC ieguldījumam, plānots radīt jaunu likumu – Komunistiskā režīma un pārkrievošanas slavināšanas izbeigšanas likumu –, kas, līdzīgi kā pieminekļu gadījumā, uzliktu par pienākumu pašvaldībām rīkoties.

"Esam izveidojuši likuma redakciju, rosināsim to pieņemt Saeimā. Virzīsim to pa tiešo uz Saeimu ar deputātu ierosināšanas palīdzību un aicināsim pieņemt šādu likumu, lai tas notiktu ātrāk," skaidroja Bordāns.

Jau šobrīd "Vietvārdu informācijas noteikumi" liedz uzturēt vietvārdus, kas ir pretrunā labiem tikumiem. Proti, labi tikumi ir ģenerālklauzula, kas katrā brīdī ir piepildāma ar konkrētu saturu. Konstitūcijas īpaši šim nolūkam – sabiedrības leģistiskai integrācijai un konsolidācijai – veidotā preambulā ietvertās maksimas ir šis konsenss harmoniskai sabiedrības funkcionēšanai.

Komunistiskā totalitārisma vietvārdu esība un sociālā iedarbība ir pretrunā šim konsensam. Līdz ar to totalitārā režīma darbiniekus vai Krievija Impērijas rusifikācijas periodu slavinoši vietvārdi ir pretrunā labiem tikumiem, līdz ar to pretrunā "Vietvārdu informācijas noteikumiem".

Ko stiprinās likumā?

Līdz ar to likumprojekts atrisināšot sarežģījumus, kas saistīti ar totalitārā režīma un rusifikācijas oficiālo vietvārdu un citu nosaukumu esību 35 gadus pēc Atmodas sākuma. Pirmkārt, likumprojekta normas skaidro Satversmē ietvertā komunistiskā totalitārā režīma nosodījuma toponīmikas jomā saturu. Otrkārt, likums došot skaidrus, vienkāršus, sistēmiskus un metodoloģiski vienotus kritērijus par to, kuri nosaukumi ir maināmi.

Sagatavotās normas paredz konkrētu, pietiekami šauru amatpersonu loku, kas ir uzskatāmi par augstākajiem komunistiskā totalitārā režīma kolaborantiem. Pirmkārt, tie būtu visaugstāko okupācijas varas institūciju locekļi – pseidoparlamentu dalībnieki, valdību locekļi, bruņoto spēku aktīvā dienesta virsnieki, represīvās sistēmas – padomju tiesu un prokuratūru vadība, valsts drošības orgānu, galvenokārt, čekas štata amatpersonas.

Otrkārt, likumā ietverti būtu visaugstākie komunistiskās partijas nomenklatūras funkcionāri, piemēram, centrālkomiteju locekļi, centrālkomiteju aparāts, rajonu pirmie sekretāri, komjaunatnes visaugstākā vadība. Un, treškārt, personas, kas darbojās kā Staļina internacionāles pārstāvji ar mērķi iekļaut Latviju Padomju Savienībā, kā arī PSRS ideoloģijas propagandisti.

Līdz ar to, kā skaidro PAC pārstāvis Didzis Šēnbergs, tiktu kliedēts mīts, ka ielu pārdēvēšana var skart ārkārtīgi plašu un nenoteiktu okupācijas laika personu loku. Kā arī mīts, ka nevarētu būt atsevišķi izņēmumi. Proti, izņēmums paredzēts 4. maija deklarācijas balsotājiem, kā arī valdība varēs noteikt īpašus izņēmumus visizcilākajiem kultūras, mākslas, jomas pārstāvjiem, kuru vārdā varēs saglabāt toponīmus, izņemot gadījumus, ja tie bijuši padomju virsnieki, čekas štata darbinieki vai 1940. gadā piedalījušies Latvijas Republikas neatkarības likvidēšanā un iekļaušanā PSRS.

"Jus cogens pārkāpums, proti, neatkarīgas valsts vardarbīga likvidēšana, ir noziegums bez noilguma un tādos līdzdalību ņēmušie nevar tikt oficiāli godināti publiskajā telpā," atzīmē PAC pārstāvis.

Tāpat likumprojekts risinātu divas galvenās dilemmas – pirmkārt, novērstu mītu, ka nosaukumu pārdēvēšana būtu bezgalīgi garš un plašs process, jo likumā ir precīzas metodoloģiskas robežas, kas, galvenokārt, ir konkrētos PSRS valsts varas un komunistu partijas varas amatpersonu slavināšanas aizliegums.

Tās ir personas ar visaugstāko kolaborācijas līmeni, proti, pseidoparlamentu dalībnieki, valdību locekļi, armijas virsnieki, čekisti, kā arī Padomju Savienības komunistiskās partijas Centrālkomiteju locekļi, apgabala, rajona sekretāri. Tāpat tās ir personas, kas simbolizē pārkrievošanas uzspiešanu laika periodā no deviņpadsmitā gadsimta otrās puses līdz 1905. gadam, piemēram, Krievijas impērijas militārpersonas un literāti.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola (K) žurnālistiem pauda, ka šis likums "visplašākajā mērā ietekmēs situāciju galvaspilsētā". Par to arī iepriekš rakstījis portāls "Delfi". Proti, ka Rīgā PAC uzskaitījis 19 šādas ielas (vairums no tām – 16 – saistītas ar padomju režīmu), tomēr domes politiķi primāri patlaban lemj par trīs ielu pārdēvēšanu.

Ņemot vērā, ka pašvaldību politiķi iniciatīvu neuzņemas, iespējams, bažās par elektorāta reakciju, Ozola pauda gandarījumu, ka patlaban top šāds likums. Tāpat viņa norādīja, ka "Konservatīvo" domes frakcija ir rosinājusi uzklausīt PAC pētniekus, taču plašu rezonansi Rātsnamā šis aicinājums neguva. Līdz ar to politiķe sacīja, ka PAC paustie pārmetumi par to, ka Rīga neieklausās PAC, ir pamatoti.

Kā ziņots, līdz ar Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā atbrīvošanās no padomju mantojuma, tostarp dažādu padomju varas kolaborantu vārdos nodēvēto ielu, sākusies ar jaunu sparu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!