Ar "Latvenergo" amatpersonu lietā aizturēto biznesa konsultantu Andreju Livanoviču saistīta firma 2007.gadā "Latvenergo" prezidentam Kārlim Miķelsonam samaksājusi vairāk nekā pusmiljonu eiro (vairāk nekā 350 000 latu) par kāda īpašuma pārdošanu, liecina Miķelsona amatpersonas deklarācija.

Ar Livanoviču saistīta kompānija 2007.gadā kādu īpašumu nopirka arī no "Latvenergo" viceprezidenta Aigara Meļko meitas, samaksājot 230 000 latu.
Gan Miķelsonu, gan Meļko tiesa pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūguma jau ir apcietinājusi un ceturtdien apcietināts arī Livanovičs.

Tieši 2007.gadā Livanoviča konsultāciju kompānija "Energy Consulting" guva rekordpeļņu - 1,81 miljonu latu, kas esot bijusi iespējama, pateicoties vairākiem ar ārvalstu energokompānijām noslēgtiem līgumiem. Neoficiāli nozares pārzinātāji izsaka minējumus, ka šīs konsultācijas varētu būt saistītas ar ārvalstu kompāniju biznesa interesēm Latvijā, tostarp dalību konkursos.

Livanovičs iepriekš bijis arī koncerna "Alstom Power" pārstāvis Baltijā, bet "Alstom" ir ilggadējs "Latvenergo" partneris dažādos rekonstrukcijas projektos.

Kriminālprocesu KNAB ierosinājis par "Latvenergo" amatpersonu iespējamām pretlikumīgām darbībām laika posmā no 2006. līdz 2010.gadam, kad Livanovičam pilnībā piederošā "Energy Consulting", pēc aģentūras LETA aprēķiniem, kopumā nopelnīja teju trīs miljonus latu.
Kriminālprocess sākts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb naudas atmazgāšanu. Viens no pasaulē visizplatītākajiem paņēmieniem ir noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana darījumos ar nekustamajiem īpašumiem.

Igaunijas kompānija "Isengar OU" par īpašumu Miķelsonam 2007.gadā samaksājusi 571 200 eiro (401 441 latu), liecina aģentūras LETA arhīva dati. Miķelsons savā deklarācijā neatšifrē, kas šis bijis par īpašumu, tomēr tajā vairs netiek uzrādīta zeme un ēkas Engures pagastā, kas bija deklarācijā par 2006.gadu.

"Isengar OU" dibinātāji ir kāda Igaunijas nodokļu konsultantu firma, liecina Eiropas Biznesa reģistra dati. 2007.gada aprīlī tā kļuva par SIA "AGZ" vienīgo īpašnieci, bet par "AGZ" vadītāju kopš tā laika strādā Livanovičs.

2007.gada augustā Livanoviča vadītā "AGZ" no Meļko meitas Kristiānas par 230 000 latu nopirka 90 kvadrātmetru lielu divstāvu īpašumu rindu māju projektā Upesciema ielā, Berģos. K.Meļko par šo īpašumu divus gadus iepriekš bija samaksājusi 45 000 latu.

Uzņēmums "AGZ" kopš brīža, kad par tā īpašnieci kļuva Igaunijas kompānija, reģistrēts Livanoviča dzīvesvietā Mārupē. Tur savulaik bija reģistrēta arī Miķelsonam, Meļko un Livanovičam piederošā firma "Innovia".

Laikrakstā "Dienas Bizness" 2009.gada sākumā Livanovičs uzņēmuma "Energy Consulting" lielo peļņu 2007.gadā komentējis šādi: "Tas ir tāds pīķis kā Everests Himalajos. Tas bija ļoti trekns gads, ar kura augļiem man jāapietas daudz prātīgāk nekā Aigaram Kalvītim ar saviem treknajiem gadiem. Manā konsultāciju biznesā viens cikls ir pieci līdz seši gadi. Tas nozīmē, ka es uz šīs peļņas rēķina dzīvoju iepriekšējos divus gadus un vēl dzīvošu trīs līdz četrus gadus. Jāturpina strādāt, un ar peļņu jāapietas ļoti prātīgi. Es to uztveru kā lielu debesu dāvanu, par kuru jābūt pateicīgam un ar kuru jāapietas ļoti prātīgi. 2008.gadā peļņa būs, taču daudzas reizes mazāka, bet 2009.gadā - vēl mazāka."

Kā ziņots, Livanovičs bijis arī "Latvenergo" prezidenta Kārļa Miķelsona un viņa vietnieka Meļko biznesa partneris kompānijā "Innovia", liecina "Firmas.lv" informācija. Miķelsonam un Meļko pieder katram pa 33,75% SIA "Innovia" daļu. Livanovičam līdz pat pagājušā gada augustam piederēja 5% "Innovia" daļu, un viņš bijis šī uzņēmuma valdes priekšsēdētājs. Livanovičs bija viens no "Innovia" dibinātājiem 2006.gada maijā, Meļko iesaistījies mēnesi vēlāk, bet Miķelsons - 2008.gadā.

No 2006.gada novembra līdz pagājušā gada novembrim Livanovičs bija arī Daugavpilī reģistrētā uzņēmuma SIA "Būvenergoserviss" valdes loceklis. KNAB ir aizturējis arī "Būvenergoservisa" vienīgo īpašnieku un valdes priekšsēdētāju Mihailu Paladiju, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Kā ziņots, KNAB saistībā ar "Latvenergo" amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām ir aizturējis septiņus cilvēkus - piecus uzņēmuma darbiniekus un divas privātpersonas.

KNAB aizturētās "Latvenergo" koncerna amatpersonas ir Miķelsons, Meļko, AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks un viņa vietnieks Andrejs Stalažs, kā arī "Sadales tīkla" Austrumu reģiona tehniskais vadītājs Edgars Vitkovskis, apstiprināja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce. Savukārt aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka KNAB aizturētās privātpersonas ir Paladijs un Livanovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!