Foto: LETA (DELFI kolāža)

"Oligarhu lietas" Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājai Ingunai Sudrabai (NSL) uzņēmuma "LSF Holdings" tā laika valdes priekšsēdētāju Edgaru Jansonu, kurš pieminēts "Rīdzenes sarunās", satikties ieteicis Nacionālās apvienības sarakstā šogad uz Rīgas domi kandidējušais un Latvijas Žurnālistu savienības valdes loceklis Imants Liepiņš, pirmdien izmeklēšanas komisijas sēdē paskaidroja pati Sudraba, atbildot uz Saeimas deputāta Andreja Judina (V) jautājumu.

Sudraba sacīja, ka, pat nesaņemot jautājumu par viņas un Jansona tikšanos, viņa vienalga būtu komisiju par to informējusi. Viņa skaidroja, ka pie viņas vērsies Žurnālistu savienības valdes loceklis, kurš teicis, ka varētu sniegt informāciju par krimināllietu un to, cik daudz publicētais atbilst viņa rīcībā esošai informācijai. Komisijas vadītājai šāds priekšlikums licies vērtīgs un jau tuvākajā laikā komisija sēdē varēs uzklausīt Liepiņa sagatavoto ziņojumu.

Pārrunājot ar Imantu Liepiņu konkrētos faktus, ko viņš ir analizējis no konkrētajām sarunām, Liepiņš esot Sudrabai ieteicis satikties ar Jansonu kā "aktīvu cīnītāju pret kukuļošanu". Līdz ar to Sudraba arī satikusies ar Jansonu, un viņš pats piedāvājies nākt uz komisijas sēdi, jo "loģiski viņš nav piedalījies kukuļa došanā, bet no viņa ir mēģināts izspiest kukuli".

"Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka "oligarhu lietas" Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāja 29. augustā restorānā "3 pavāri" tikusies ar "LSF Holdings" tā laika valdes priekšsēdētāju Edgaru Jansonu, kurš arī figurē "Rīdzenes sarunās".

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 31. augustā ar komisijas tehniskā sekretāra starpniecību Sudraba izplatīja medijiem informāciju, ka viņa sazinājusies arī ar Mārupes novada domes deputātu Edgaru Jansonu, jo "Rīdzenes sarunu" materiālos izlasāms, ka 2010. gadā, iespējams, mēģināts no kompānijas "LSF Holdings", kuru Jansons vadījis no 2005. gada līdz 2012. gadam, izspiest kukuli.

Sudraba sabiedrību informēja, ka saņēmusi no Jansona piekrišanu palīdzēt noskaidrot, vai 2010. gadā ir vai nav noticis kukuļa izspiešanas mēģinājums, kas, iespējams, varētu būt saistāms ar Andra Amerika (GKR) un Leonīda Loginova darbībām attiecībā uz velkoņu pakalpojumu sniegšanu Rīgas brīvostā, norādījusi komisija. Tomēr šajā paziņojumā Saeimas deputāte nebija minējusi kāda tieši bijusi šī tikšanās. "Nekā personīga" vēstīja, ka Sudraba ar Jansonu draudzīgi tērzējusi restorānā "3 pavāri".

Pati komisijas vadītāja raidījumam apgalvojusi, ka šī neformālā un neprotokolētā saruna viņai bijusi vajadzīga, lai labāk saprastu "oligarhu sarunās" runāto. Saruna notikusi pēc viņas iniciatīvas, jo viņai Jansons ieteikts kā ļoti godīgs cilvēks, kas vienmēr iestājies pret korupciju. "Un viņš noraida, ka it kā kompānijas vārdā būtu devis kukuli. Man ieteica ar viņu satikties, lai pārliecinātos, ka viss ir pilnīgi pretējs tam, kā tiek uzrādīts sarunās," raidījumam stāstīja Sudraba.

Tāpat jau ziņots, ka Liepiņš vērsies pie "oligarhu lietas" Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadības ar priekšlikumu sniegt ziņas un faktus, kas, viņaprāt, ļaušot vērtēt, vai atbilst patiesībai izteikumi par to, ka atsevišķi politiķi un ekonomiskie spēki spējuši ietekmēt mediju īpašniekus un medijos strādājošos.

Liepiņš arī paudis gatavību ieteikt priekšlikumus, kā "stiprināt no propagandas un "viltus ziņām" brīvu informatīvo telpu Latvijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!