Foto: LETA

Liepājas Universitātes (LiepU) padomei, Senātam un Satversmes sapulcei katrai ir atšķirīgs viedoklis par augstskolas nākotni – pievienoties Latvijas Universitātei (LU) vai Rīgas Tehniskajai Universitātei (RTU). Gala lēmumu šajā jautājumā pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieteikuma pieņems Ministru kabinets.

Pērn septembrī izglītības un zinātnes ministre Anita Mužniece (K) informēja valdību, ka tuvākajos gados plānots LiepU pievienot kādai no zinātnes universitātēm, proti, Latvijas Lauksaimniecības universitātei, kuras nosaukums tagad ir Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte, Rīgas Stradiņa universitātei, LU vai RTU.

Savukārt šā gada 28. jūnijā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā LiepU rektore Dace Markus sacīja, ka IZM priekšlikums Liepājas augstskolu pievienot LU nav saskaņots.

Vēlāk Saeimas komisijas attālinātās sēdes sarakstē vietnē "zoom" Markus rakstīja, ka arī LiepU sadalīšana pa struktūrvienībām dažādās Rīgas universitātēs būs kļūda. "Jebkura filiāle, fakultāte būs tikai darbaspēka ražotāja, bet zudīs pārējās universitātes funkcijas. To, ka nav pietiekama pamatojuma, rāda arī nesaprotamā steiga," pauda Markus.

Saeimas komisija nepieņēma nekādus lēmumus, bet apņēmās pie šī temata atgriezties vēlāk.

Portāls "Liepajniekiem.lv" vēsta, ka LiepU Satversmes sapulce pirmdien nolēmusi pievienoties LU.

Lai arī ir bijušas diskusijas, pagājušajā nedēļā uzklausīti pārstāvji gan no LU, gan RTU, debatēs pirms balsojuma iezīmējās, ka tomēr ir daudz nezināmā. Tomēr nolemts tika pievienoties LU, jo, pēc LiepU domām, tādā veidā būs mazāk plašu reorganizāciju vai izmaiņu.

Savukārt LiepU padomes priekšsēdētājs Andris Grafs portālam "Delfi" sacīja, ka LiepU Satversmes sapulces lēmums par augstskolas nākotni nav vienīgais, bet viens no trim, kurus trešdien, 9. novembrī, augstskolas padome iesniegs IZM, kas gala lēmumu par Liepājas augstskolas nākotni virzīs izskatīšanai Ministru kabinetā.

Pēc Grafa teiktā, LiepU pievienošanu LU atbalsta Liepājas augstskolas Satversmes sapulce un Senāts, turpretī LiepU padome uzskata, ka augstskolai jāpievienojas RTU.

"LiepU padomes ieskatā strauji jāattīsta spēcīga un moderna universitāte Kurzemē trīs zinātnes universitāšu ekosistēmā. Lai šo mērķi sasniegtu, īstenosim jaunu LiepU stratēģiju, kas paredz ciešu sadarbību ar RTU, LU un RSU, kā arī Liepājas valstspilsētas pašvaldību, kā arī īstenosim iekšējās pārmaiņas, tajā skaitā LiepU struktūrā un LiepU vadības procesos, lai sasniegtu stratēģiskos mērķus," informēja Grafs.

Tāpēc viņš nevar akceptēt medijos atreferēto LiepU Satversmes sapulces sēdē pausto, ka LU izvēlēta kā vadošais partneris, jo "tādā veidā būs mazāk plašu reorganizāciju vai izmaiņu".

"Izvērtējot trīs zinātnes universitāšu pārdomāto redzējumu, tajā skaitā RTU un LU kā potenciālo vadošo partneru redzējumu, kā arī nepieciešamību attīstīt LiepU trīs stratēģiskās specializācijas virzienus – sociālās zinātnes, humanitārās un mākslas zinātnes, inženierzinātnes un tehnoloģijas, LiepU padome 4. novembrī ar stabilu balsu vairākumu pieņēma lēmumu par vadošo partneri izvēlēties RTU, kas ļautu zinātnes universitāšu ekosistēmā iesaistīt arī LU un RSU," sacīja Grafs.

Viņš stāstīja, ka gadījumā, ja LU būtu vadošais partneris, RSU Liepājas augstskolas reorganizācijas procesā nepiedalītos, savukārt Liepājas valstspilsētas pašvaldība atbalsta RTU kā vadošo partneri. "Jebkurā gadījumā lēmumu par vadošā partnera izvēli pieņems valdība," piebilda Grafs.

Savukārt LU portālu "Delfi" informēja, ka tās padome un vadība atbalsta LiepU Satversmes sapulces un Senāta lēmumu iekļauties LU ekosistēmā

"Ņemot vērā atbilstīgi Augstskolu likuma normām noteiktos LiepU un LU stratēģiskā specializācijas virzienus un to iespējamo attīstību, ievērojot reģionālās intereses un darba tirgus vajadzības, kā arī nepieciešamību maksimāli efektīvi investēt Atjaunošanas un noturības mehānisma līdzekļus, LiepU iekļaušanās LU ekosistēmā ir optimālākais risinājums šobrīd valstī īstenotās augstskolu konsolidācijas ietvaros," teikts LU paziņojumā.

LU Padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš min, ka, apvienojot spēkus, LU saskata būtisku potenciālu, citu starpā, paplašināt un uzlabot akūti trūkstošo priekšmetu skolotāju un speciālās izglītības skolotāju sagatavošanu, sekmēt pētniecību izglītības zinātnēs Latvijā, īpaši jauno mācību tehnoloģiju ieviešanu praksē.

Viņš uzsver, ka LU ir gatava ar LiepU Kurzemes reģionā stiprināt augstākās izglītības un pētniecības kapacitāti tādās jomās kā datorzinātnēs, biotehnoloģijā, vides zinātnē, inženierekonomikā, e-biznesā, moderno valodu un biznesa studijās u.c.

"LU ir ieinteresēta attīstīt tālāk studiju un zinātniskās darbības jomas Liepājā, lai nostiprinātu LiepU darbības reģionālo un valsts mēroga ietekmi, veicinātu efektīvu studiju organizāciju pieprasītos specializācijas virzienos un nodrošinātu LiepU virzību uz Latvijā un Baltijā atpazīstamas zinātnes universitātes statusu," norāda arī LU rektors Indriķis Muižnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!