Lai veicinātu latviešu valodas apguvi jauniešu vidū mazākumtautību skolās, tiek veidotas divas mācību filmas par latviešu valodu, kuru uzdevums būs akcentēt valsts valodas nozīmīgumu un parādīt valodas apguves iespējas un nepieciešamību kā skolā, tā ārpus tās, informē ESF projekta "Atbalsts valsts valodas apguvei un bilingvālajai izglītībai" pārstāvji.

Pirmā filma ir domāta 7.-9. klases skolēniem, kuriem 25 minūšu laikā precīzi un saprotami tiks skaidrots latviešu kā valsts valodas statuss, valodas aizsardzība, pilsoņa attieksmes nozīme pret valsts valodu. Filmas otrajā daļā tiek demonstrēti ekspertu viedokļi pat latviešu valodas lomu.

Filma veidota vienkārši, saprotami, vizuāli viegli uztverami, izmantotas intervijas ar reāliem valsts institūcijās strādājošiem cilvēkiem. Būtiski ir parādīt, cik svarīgi ir stiprināt valsts valodas pozīcijas.

"Filmas mērķis ir akcentēt valsts valodas nozīmīgumu, parādīt sistēmu, kas aizsargā valsts valodu un palīdz valsts pilsoņiem stiprināt valodas zināšanas un jēgpilni tās izmantot," stāsta aktivitātes vadītāja Inese Auziņa.

Savukārt otrā filma būs par valodas vērtību. Filmā jaunietim saprotamā, interesantā un asprātīgā veidā tiks parādīta latviešu valodas vērtība un tās nepieciešamība viņu sadzīvē un karjerā.

"Būtiski ir parādīt, cik svarīgi ir stiprināt valsts valodas pozīcijas," skaidro Auziņa, piebilstot, ka filmas būtība ir parādīt reālas sadzīviskas situācijas – ģimene, bērnudārzs, skola, sadzīviskas situācijas veikalā, tirgū, uz ielas, klubiņā u.tml.

Mācību filmas veidos SIA "Interaktīvais parks", kas saskaņā ar publisko iepirkumu noteikto kārtību uzvarēja iepirkumā "Divu mācību filmu izveide 7-9. klasēm izveides pakalpojumi".

LVA ESF projektu "Atbalsts valsts valodas apguvei un bilingvālajai izglītībai" īstenošanu uzsāka 2008. gada decembrī. Projekta mērķis ir sniegt metodisku atbalstu pedagogiem vispārējā un sākotnējā profesionālajā izglītībā valsts valodas mūsdienīgai apguvei un bilingvālo mācību sekmīgai īstenošanai. Projekts tiek īstenots visā Latvijā no 2008. gada decembra līdz 2011. gada decembrim.

Projekta kopējās izmaksas ir 1,5 miljoni latu, no kurām 85% sedz ESF, savukārt 15% veido nacionālais finansējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!