Foto: LETA

Nepilnu stundu vēlā piektdienas, 8. janvāra, vakarā ilga attālināts pasākums "Zoom" platformā, kurā formāli tika paziņots par jaunas politiskās partijas "Likums un Kārtība" dibināšanu Saeimas deputāta Alda Gobzema vadībā. Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā partijas dibināšana nav iespējama klātienē, tādēļ saskaņā ar nesen izdarītiem likuma grozījumiem partiju var nodibināt, ja desmit dienu laikā vismaz 200 biedru apstiprina ar notariāli apstiprinātiem parakstiem partijas dibināšanas dokumentus un vadības ievēlēšanu, par ko tika paziņots attālinātajā pasākumā. To var izdarīt līdz 17. janvārim.

Līdz ar pie frakcijām nepiederošo Saeimas deputātu Aldi Gobzemu, kurš 13. Saeimā tika ievēlēts no "KPV LV" saraksta, partijas dibināšanā iesaistījušās arī neatkarīgas deputātes Karīna Sprūde (ievēlēta no "KPV LV"), Ļubova Švecova (ievēlēta no "Saskaņas") un Jūlija Stepaņenko (bijusi "Gods kalpot Rīgai" biedre un ievēlēta no "Saskaņas").

Partijas valdē darbosies 12 pārstāvji, un divi no tiem – Gobzems un Stepaņenko – būs partijas līdzpriekšsēdētāji. Partijas valdē piekrituši darboties arī Marita Klikiča, Jānis Brūveris, Karina Sprūde, Jānis Ronis, Agris Freifalts, Jānis Zalte, Daniēls Āboliņš, Liāna Teličenaite, Ļubova Švecova un Sandris Točs. Ar katru no viņiem Gobzems, kas vadīja dibināšanas pasākumu tiešsaistē, dažos vārdos iepazīstināja un aicināja izteikties.

Partijas Revīzijas komisijā piekrituši darboties uzņēmējs Reinis Novickis, doktorants Timurs Safiulins un bijušais Rīgas mērs Andris Ārgalis.

Pats Gobzems teica nepilnu desmit minūšu ilgu runu pasākuma sākumā, kā arī formāli nolasīja dibināšanas dokumentus pasākuma noslēgumā.

Gobzems jau pasākuma sākumā pieteica, ka šajā reizē nebūs garu un skaistu runu, jo tās tiks pietaupītas laikam, kad atkal varēs rīkot pasākumus klātienē. Savukārt pasākuma beigās viņš solīja, ka tad būs arī "šampanietis, salūts, meitenes un viss pārējais, kas piedien kārtīgiem svētkiem".

"Mūsu mērķis ir ne tikai uzvarēt Saeimas vēlēšanās, un mēs arī uzvarēsim, bet arī izmainīt Latviju uz labu," teica Gobzems pasākuma beigās, piekodinot tiem dalībniekiem, kuri atrodas ārzemēs un nevarēs tuvākajā laikā notariāli apstiprināt savu dalību partijas dibināšanā, sūtīt iesniegumus par iestāšanos partijā.

Sākuma uzrunā Gobzems, kurš sanākušos uzrunāja no savas dzīvesvietas Ādažu novadā, kur sākumā arī juridiski tiks reģistrēta jaunā partija, sacīja, ka līdz ar šo tiek dibināta lielākā politiskā partija Latvijā, turklāt dzīve esot pierādījusi, ka viss viņa teiktais agri vai vēlu piepildoties. "Šis ir būtisks brīdis rīkoties, ja gribam izmaiņas Latvijā. Jo ilgāk gaidīsim, jo Latvijā būs vairāk nelikumību," sacīja Gobzems un izvēlēto partijas nosaukumu pamatoja ar to, kas Latvijā nepieciešams. Viņam esot šaubas, ka Latvijā valda likums, ja pati Saeima vairākkārt pārkāpj likumu, kā arī par to, vai Latvijā valda saprotama kārtība.

Gobzems uzsvēra, ka šī partija nesolīs piena upes ķīseļa krastos, turklāt viņš runājot no sirds nevis no lapiņas. Partijas dibinātājus viņš raksturoja kā dažādus, vienkāršus cilvēkus no visām Latvijas malām. "Mūsu mērķis ir pildīt solījumus vēlētājiem un darīt visu, lai apvienotu cilvēkus Latvijā," teica partijas līderis, kura jaundibināmajai partijai jau būs uzreiz četri pārstāvji Saeimā, kuras tribīni varēs izmantot laikā līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām.

Sapulcē pustūkstoti

Vairākas reizes Gobzems uzrunā pieminēja nelabvēļus, kas runā sliktu par topošo partiju, un pie varas esošos, kas esot centušies ierobežot iespējas nodibināt šo partiju, taču par spīti visam tikšot nodibināta liela organizācija. "Mums izdosies, ja mēs prātā paturēsim divas lietas – šis ir īstais brīdis, kad mums jānāk kopā visiem, visai sabiedrībai. Ticība un tautas vienotības gars dara brīnumus. Tajā brīdī, kad mēs noticēsim sev pašiem, jo mūsu spēks ir mūsos pašos, mums viss sanāks. Otra lieta – tāds filozofisks mūsu mērķis ir tas, ka viss sanāk vienīgi tad, kad ir stipra ģimene, stipra tauta un stipra valsts. Tāpēc mēs šovakar te sapulcējāmies," sacīja Gobzems saviem domubiedriem.

Arī jaundibināmās partijas līdzpriekšsēdētāja Jūlija Stepaņenko savā uzrunā pieminēja, ka par vēl neesošo partiju jau iepriekš runāts daudz. Sabiedrība ir nomocīta, un tā ir pelnījusi daudz labākus pārstāvjus Saeimā nekā esošo varu, kas dara pāri sabiedrībai, uzskata deputāte un partijas dibinātāja. "Jums ir jau 4% Saeimā pārstāvji, un būs vēl vairāk. Mēs panāksim to, ka mīļā Latvijas sabiedrība saņems to, ko sen jau pelnījusi," lielākas rūpes par sabiedrību un iespēju tai lepoties ar Saeimu sola panākt Stepaņenko.

Nelielas uzrunas pasākumā teica arī citi valdes un revīzijas komisijas locekļi. Daniels Āboliņš sacīja, ka ir pagodināts piedalīties, un uzsvēra, ka "mēs dzirdam Latvijas pulsu un grasāmies to paātrināt". Karīna Sprūde, kura savulaik ar Gobzemu sākusi kopīgas gaitas "KPV LV" rindās Ādažu novadā, kur abi dzīvo, solīja, ka no iepriekšējām kļūdām mācība gūta un ka "tautu nenodosim", kā to darījuši citi bijušie kolēģi.

Valdes loceklis Jānis Brūveris, ko Gobzems pieteica kā draugu un finansistu, atzina, ka ilgus gadus bijis apolitisks pilsonis, kas nezinājis, kas ir valsts premjers, taču iesaistīties partijas veidošanā viņu pamudinājusi sajūta, ka Latvijā notiek tāpat kā PSRS beigu posmā. Bailēs par apdraudējumu vārda un domas brīvībai Latvijā, kas varētu novest līdz "čukstēšanai virtuvē kā padomju laikā", Brūveris sazinājies ar Gobzemu un piedalījies arī 10. oktobra mītiņa Esplanādē rīkošanā.

Saeimas deputāte Ļubova Švecova, kas kopā ar Vjačeslavu Dombrovski salīdzinoši nesen tika izslēgta no "Saskaņas" frakcijas rindām, uzsvēra, ka viņas pienesums šajā partijā būšot līdzsvarojošs, kā arī solīja darboties un profesionāli aizstāvēt sabiedrības mazāk aizsargāto grupu intereses.

Savukārt publicists Sandris Točs sacīja, ka esot vēl šaubījies, vai bijis pareizi piekrist dalībai partijā, taču, dzirdot Gobzema un Stepaņenko uztāšanās, sapratis, ka izvēle bijusi pareiza. "Jūs tiešām esat īstā opozīcija Saeimā, un Saeimā ir vajadzīga īsta opozīcija," sacīja Točs par četriem Saeimas deputātiem šajā pasākumā, atzīstot, ka mēdzot būt emocionāls savos ierakstos feisbukā un TV24 raidījumos, taču viņš nespējot nebļaut, redzot, cik ļoti tiek nodarīts pāri tautai ar nepareiziem lēmumiem. "Es apsolu, ka mazāk bļaušu vai nebļaušu nākotnē," teica Točs.

Agris Freifalts norādīja, ka šī ir īpaša diena un ka katrs var paveikt kaut ko īpašu Latvijas, kuru veidojam mēs visi, labā. Autoatslēdznieks no Valmieras Jānis Zalte sacīja, ka ir pa pusei krievs, pa pusei latvietis, bet no šodienas arī politiski aktīvs iedzīvotājs, kurš iestājas par sabiedrības iesaisti politikas veidošanā.

Latvijas politikas veterāns Andris Ārgalis, kurš pēc Gobzema teiktā nekandidēšot vēlēšanās, bet piekritis darboties partijas Revīzijas komisijā, sacīja, ka ir priecīgs, ka Gobzems viņu uzrunājis pievienoties šim domubiedru pulkam un ka šeit redzams tik daudz jaunu seju. Ārgalis solīja "iespēju robežās vienmēr būt kopā" ar šiem domubiedriem.

"Zoom" platformā, kur žurnālistiem bija iespējams piedalīties kā vērotājiem, bija pulcējušies vairāk nekā 540 cilvēki, tomēr ne visi bija identificējami ar vārdiem, uzvārdiem un redzami video. Virkne profilu bija ar iesaukām, vai tikai vārdu, viens pat "Govzems#1". Lielākā daļa vārdu bija vīriešu, un pēc attēliem, kas bija redzami, liela daļa bija arī gados jaunu cilvēku.

Pasākuma laikā platformā netika atvērta tērzētava un arī mikrofoni bija atslēgti, lai lieki trokšņi un iespējamie nelabvēļi netraucētu norisei. Pasākums tika translēts arī tiešraidē feisbukā.

Lai gan Gobzems un citi klātesošie runātāji, kam bija dots vārds, uzsvēra, ka jaunā partija "nevilks sarkanās līnijas" un aicina pievienoties ikvienu Latvijas iedzīvotāju, lielākais vairākums dalībnieku, kas bija reģistrējušies ar savu vārdu, bija ar latviskiem vārdiem un uzvārdiem.

Vienlaikus ar pasākumu internetā tika atklāta arī jaundibināmās organizācijas mājaslapa, kurā gan fotogrāfijas trūka trim valdes locekļiem – Stepaņenko, Švecovai un Točam. Gobzems atzina, ka Toču uzaicinājis piedalīties partijas dibināšanā tikai iepriekšējā vakarā.

Lai gan Gobzems Saeimā nereti publiski kritizē valdības rīcību Covid-19 pandēmijas ierobežošanā, kā arī valdības noteiktos drošības pasākumus infekcijas izplatības ierobežošanai, tomēr visā pasākuma laikā Covid-19 netika pieminēts ne reizi, un tikai retu reizi pieminēti ierobežojumi, lai gan partijas dibināšanas pasākums notika dienā un laikā, kad jau pēc divām stundām sākās kārtējā komandantstunda.

Trīs mērķu manifests


Partijas manifests vēsta, ka "ir jābeidz skatīties pagātnē, meklējot vēsturiskus attaisnojumus 30 gadus ilgušajam kolektīvajam naivumam un bezatbildībai. Par tradīciju kļuvis ievēlēt politiskās partijas, kas atskaitās mūsu valsts nākotnē neieinteresētu personu un organizāciju priekšā".

"Pozīcijā snaudošie tautas likteņa lēmēji spītīgi atsakās nolaisties uz zemes un risināt kritisku stadiju sasniegušās problēmas izglītībā, veselības aprūpē un valsts pārvaldē. Šīm fundamentālajām problēmām tiek veltītas tukšas frāzes, bet risinājumi izpaliek. Nerakstīta tradīcija diktē tās nodot nākamajam valdības sasaukumam, kurš neatbild par iepriekšējo un neatbildēs arī par savējo. Politiķiem-karjeristiem trūkst idejas un gribasspēks. Jo nav personiskas atbildības. Birokrātisku un ideoloģisku apsvērumu dēļ aktīvi tiek atgrūsti labākie jomas speciālisti, jo tā var izvairīties no konkurences. To vēl spilgtāk izgaismo traģiskā krīzes pārvaldība. Pilnīga un totāla nespēja valsti pacelt. Tā ir bijis līdz šim," teikts manifestā.

Tur arī apgalvots, ka, kamēr citas valstis, Igauniju un Lietuvu ieskaitot, iet uz priekšu, tikmēr Latvijā turpinās sistēmas kļūdu novelšana uz krieviski runājošo tautiešu pleciem, opozīciju un cilvēkiem, kuri nepiekrīt pamatstraumes izvirzītajam viedoklim.

"Ir nepieciešama radikāla politiskās gribas un attieksmes maiņa. Un tā ir iespējama, ceļoties par valsti visiem kopā. "Pastāvēs, kas mainīsies" skan vēl patiesāk tehnoloģiju un straujo pārmaiņu laikā, kurā dzīvojam. Tomēr neatkarīgi no laikmeta turpina būt pamatvērtības, kas paliek nemainīgas – stipra ģimene, kvalitatīva izglītība, smags darbs, vārda brīvība, likums un kārtība pret sevi un līdzcilvēkiem, likums un kārtība valstī. Vērtības, kuras piekopjot, labs rezultāts ir garantēts," uzsvērts dokumentā.

"Stipra ģimene, stipra tauta un stipra valsts ir mūsu mērķis. Katra cilvēka ceļš sākas ģimenē. Stipra ģimene ir stipras nācijas pamatakmens! Bērnu psiholoģijā izglītoti un valsts finansiāli atbalstīti vecāki ir par sevi pārliecinātu bērnu pirmais draugs un mentors vienā personā. Tomēr, lai cik stipra būtu ģimene, katram ar sevi jāstrādā individuāli, apzinoties savas nepilnības, pieņemot sevi un vienlaicīgi apzinoties, ka cilvēka potenciālam nav limita. Tas nozīmē savu prasmju un apziņas pilnveidošanu visa mūža garumā. Negaidot uz citiem, darot katram pašam. Esot stipram pašam. Gribot būt stipram pašam," rakstīts manifestā.

"Vecā, pakļāvīgu 8 stundu darba dienu atstrādājošu, pasīvu komformistu ražojošā izglītības modeļa vietā nepieciešama jauna pieeja. Konkurētspējīgus, mērķtiecīgus cilvēkus radoša viedizglītības sistēma. Moderns, hibrīda izglītības tipa modelis, kas tiek apgūts gan klātienē, gan attālināti, izglītība individuāli pielāgota katra bērna un jaunieša stipro pušu attīstīšanai. Viedizglītība, kas jau no bērna pirmajiem soļiem izglītības procesos, meklē tam piemērotāko darbības jomu. Jo labāka izglītība, jo stiprāka tauta. Drošības tīkls dzīvē pakritušajiem Latvijas iedzīvotājiem un stabilas vecumdienas iespējams tikai ar ekonomisku uzrāvienu. Ir jābeidz izturēties pret nodokļu maksātājiem kā noziedzniekiem. Stipra valsts bez stipra uzņēmēja nav iedomājama. Stipra ģimene, stipra tauta un stipra valsts. Šīs trīs lietas," ir noslēdzošie vārdi manifestā.

Programmas solījumi


Savukārt partijas programmā definētas vērtības, ko tā pārstāvēs – stipra ģimene, stipra tauta un stipra valsts, tradicionālo (kristīgo) vērtību spēks, brīvība ir drošība, nevis drošība ir brīvība, kvalitatīva izglītība, cieņpilna attieksme pret vecumu, Latvijas tautas protekcionisms, smags darbs par taisnīgu atlīdzību, drosme un personiska atbildība un likums un kārtība pret sevi un līdzcilvēkiem, likums un kārtība valstī.

Par darāmajiem darbiem solīts, ka sākotnēji jāpanāk radikāli uzlabojumi trīs būtiskās jomās: valsts pārvaldē, izglītībā un ekonomikā.

Partija vēsta, ka "mums ir nepieciešams tautas vēlēts Valsts prezidents. Līderis, kas izgājis vēlēšanu kampaņas pārbaudījumus. Persona, kura ar tautas vairākuma mandātu var uzņemties līdera lomu valstij kritiskos brīžos. Krīzes izraisītais haoss uzskatāmi parādījis, ka esošais prezidenta ievēlēšanas modelis ir sevi izsmēlis".

Sola, ka "mums jāpanāk, ka Saeimā strādā labākie savu jomu speciālisti, nevis vienkārši statisti. Lai to panāktu, mēs atcelsim ierobežojumu Saeimas deputātam, ļaujot savienot savu statusu ar pamatdarbu savā profesijā vai uzņēmējdarbībā un ļaujot deputātiem nebūt atrautiem no praktiskās dzīves realitātes".

Partija apņemas, ka "mēs palielināsim ministru pilnvaras un samazināsim ierēdņu ietekmi valsts svarīgo lēmumu pieņemšanā. Mēs politiski ietekmēsim ierēdniecību un jebkuru jomu, par kuru atbildība ir jāuzņemas Ministru prezidentam vai ministriem. Mēs nodrošināsim, ka nevis anonīma ierēdņu komiteja, bet Ministru prezidents kopā ar spēcīgu un reālām pilnvarām apveltītu ministru komandu ir īstenie izpildvaras pārstāvji un lēmumu pieņēmēji".

Programma paredz, ka "mēs palielināsim finansējumu visiem izglītības posmiem un, ja nepieciešams, darīsim to uz budžeta deficīta rēķina. Bērnudārza audzinātāja darba samaksa tiks pielīdzināta skolotāja darba samaksai. Mēs veiksim valsts dotētās skolu sistēmas pārņemšanu pilnīgā valsts pārziņā. Valstij ne tikai ir jāizglīto, bet skolā ir jāpabaro savi bērni. Mēs palielināsim eksakto priekšmetu un tehnoloģiju izmantošanas intensitāti. Mēs koncentrēsim valsts finansējumu līdz piecām labākajām augstskolām. Mēs atvērsim Latvijas augstskolas ārvalstu pasniedzējiem. Mēs celsim skolas, nevis cietumus".

Programmā teikts, ka "Latvija var kļūt par plaukstošu, modernu un attīstītu valsti. Mums tikai jāatmet savs kautrīgums, kompleksi un aizspriedumi, ka valstij jāregulē viss par un ap uzņēmējdarbību".

Tā sola: "Mēs radikāli samazināsim dažāda veida administratīvās barjeras uzņēmējiem. Valsts dienesti nevis uzraudzīs un kontrolēs, bet veicinās un palīdzēs. Mēs veidosim likumus, lai veicinātu jaunu un inovatīvu pakalpojumu uzņēmumu izvietošanai Latvijā. Piemēram, finanšu un medicīnas pakalpojumu jomā. Mēs nešķirosim investīcijas, bet radīsim tām pievilcīgu vidi, neatkarīgi no to izcelsmes vietas. Mēs veidosim aktīvu savas valsts lobiju, lai reklamētu Latviju kā pievilcīgu vietu, kur ieguldīt līdzekļus. Mēs izmantosim nodokļus, lai veicinātu jaunu uzņēmumu un darba vietu veidošanos. Mēs varam dot lielas atlaides nodokļiem, kurus tāpat šodien nesaņemam. Jā, tas nozīmē, ka mēs samazināsim nodokļus mūsu valsts uzņēmējiem tur, kur tos tāpat nesaņemam. Vienlaikus mēs apzināmies, ka nodokļu sistēma ir jābūvē no jauna. Mēs saprotam, ka, vienkārši samazinot nodokļus, īstermiņā var kļūt arī sliktāk. Taču nodokļu atlaides vai samazināšana ir virziens, kurā mēs domājam."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!