Foto: DELFI

Salīdzinājumā ar pārējām Baltijas un Skandināvijas valstīm, Latvija šobrīd ar minimāliem ierobežojumiem pietiekami efektīvi kontrolē epidemioloģisko situāciju, žurnālistiem šādu viedokli pauda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Epidemiologs norādīja, ka daudz kas ir atkarīgs no ierobežojumu ievērošanas, jo šobrīd dominējošais koronavīrusa delta paveids ir daudz lipīgāks un spēj izplatīties straujāk nekā līdzšinējie varianti, proti, delta paveids ir vairāk nekā divas reizes lipīgāks par alfa variantu, kas pēc eksperta paustā nozīmē, ka "viens cilvēks bez ierobežojošajiem pasākumiem varētu inficēt piecus cilvēkus".

Taču Latvijā šobrīd netiek novērots straujš saslimstības pieaugums, kā tas bijis citās valstīs, tostarp arī Lietuvā un Igaunijā, kur šis paveids arī kļuvis par dominējošo. Perevoščikovs atzīmēja, ka "ne vienmēr jauni celmi izraisa ļoti strauju saslimstības pieaugumu visās valstīs", piebilstot, ka riski aizvien pastāv.

"Pagājušajā gadā šajā dienā mums bija 16 reizes zemāka saslimstība nekā šobrīd. Tas nozīmē, ka šoreiz mums ir lielāki riski, ka šis celms varētu izplatīties, bet mūsu ierocis, kas darbojas pietiekami efektīvi arī pret delta celmu, ir vakcinācija," sacīja epidemiologs.

Pēc Lietuvas Statistikas departamenta datiem, 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju kaimiņvalstī šobrīd ir 253, kamēr Igaunijā, pēc Veselības departamenta sniegtās informācijas, šis rādītājs sasniedzis 266,9. Latvijā savukārt šis rādītājs šobrīd ir 68 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Jau ziņots, ka drīzumā divu nedēļu saslimstības ar Covid-19 rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju varētu sasniegt 100 gadījumu robežu, kā rezultātā stāsies spēkā jauni ierobežojumi, otrdienas valdības sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

"Mums šobrīd nav nekāda pamata uzskatīt, ka Latvijā saslimstība nepieaugs. Ir visi iemesli domāt, ka saslimstība turpinās augt. Pie šiem esošajiem apstākļiem, ja būtiski nemainās situācija vai drošības pasākumu politika, tad, visticamāk, skaitli 100 mēs sasniegsim tuvāko divu vai vienas nedēļas laikā," sacīja ministrs, piebilstot, ka tādā gadījumā būs pamats ieviest jaunus ierobežojumus, taču neminot konkrēti kādus.

Šobrīd, atbilstoši valdības iepriekšējiem lēmumiem, sasniedzot konkrētu saslimstības līmeni, piemēram, 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju divu nedēļu laikā, ierobežojumi stāsies spēkā automātiski. Šādu kārtību Ministru kabinets pieņēma 22.jūnijā.

Veselības ministrija līdz šim aģentūrai LETA nav sniegusi informāciju par to, kādi ierobežojumi varētu stāties spēkā šādā gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!