Foto: stock.xchng

Ar mobilitātes pabalstiem jāpanāk, ka cilvēki paliek savā reģionā, dodoties uz darbu saprātīgā attālumā, nevis izvēlas braukt uz lidostu "Rīga" un tālāk uz Īriju, nepieciešamību ieviest mobilitātes pabalstu šovakar raidījumā "Panorāma" pamatoja labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Viņas rīcībā esošas socioloģiskās aptaujas rāda, ka Latgalē esot pat 70% iedzīvotāju atbalsts mobilitātes pabalstu ieviešanai.

Viņķele argumentēja, ka šīs atbalsta programmas galvenais mērķis ir ļaut cilvēkiem pāriet no pabalstiem uz sevis nodrošināšanu ar darbu.

Ministre stāstīja, ka, piemēram, "Rēzeknes gaļas kombināts" gribot paplašināt darbību Daugavpilī, taču tur neesot darbaspēka, tāpēc uzņēmums meklē iespēju nodarbināt cilvēkus no tuvajiem pagastiem, nogādājot viņus darbavietā.

Jau ziņots, ka reģionālās mobilitātes atbalsta pasākumu, lai atbalstītu bezdarbniekus, kuri ir gatavi tuvināties darbavietām un strādāt Latvijā, no nākamā gada plānots ieviest divos reģionos - Latgalē un vēl vienā, par kuru vēl notiek diskusijas. Plānots, ka pasākumu pakāpeniski ieviesīs arī citos reģionos.

Rīgas pilsēta un Rīgas reģions nav atbalstāmās teritorijas, izņemot gadījumus, kad darba devējs vai investors plāno izveidot vairāk nekā 25 darba vietas un šo vakanču aizpildīšanai izmanto iespēju aizpildīt tās ar Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrētajiem bezdarbniekiem.

Plānots, ka atbalstu sniegs pirmos četrus mēnešus no darba sākšanas un tā apjoms būs līdz 280 latiem, bet ne vairāk par 70 latiem mēnesī. Minētos līdzekļus bezdarbnieks varēs izmantot transporta un īres izdevumu segšanai. Uz šādu atbalstu bezdarbnieks varēs pretendēt ne biežāk kā reizi trīs gados kopš iepriekšējā atbalsta saņemšanas brīža.

Atbalstu šajā pasākumā varēs saņemt NVA reģistrēts bezdarbnieks, kurš ir gatavs pieņemt darbu, kas atrodas ne mazāk par 20 kilometriem no deklarētās dzīvesvietas, ja viņš vismaz sešus mēnešus ir reģistrēts kā bezdarbnieks vai arī ilgāk par gadu nevar atrast darbu.

Darbinieka darba algai pārbaudes termiņa laikā būs jābūt vismaz minimālās darba algas apmērā, bet ne lielākai par divu valstī noteikto minimālo mēneša darba algas apmēru. Sezonālie darbi netiks atbalstīti.

Lai pasākums sākotnēji pilotprojekta veidā sāktu darbību 2013.gadā, patlaban LM vēl strādā pie grozījumiem normatīvajos aktos, kurus līdz gada beigām paredzēts apstiprināt valdībā. Pilotprojekta ieviešanas sākotnējā fāzē atbalsts paredzēts līdz 300 bezdarbniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!