Foto: F64
Ar sēnēm saindējusies meitene nogādāta Hamburgas universitātes slimnīcā, portālu "Delfi" informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pārstāve Romēna Namniece.

"Veiksmīgi sadarbojoties BKUS, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMP) un Veselības norēķinu centra speciālistiem, operatīvi iesaistot visus pieejamos resursus mums ir izdevies īsā laikā noorganizēt ar sēnēm saindējušās meitenītes pārvešanu uz Hamburgu," norāda Namniece. Cietušais bērns naktī nogādāts Hamburgā.

Mediķi informē, ka meitenītes veselības stāvoklis ir smags, bet stabils. "Situācijās, kad aknas darbības funkcija ir smagi bojāta vienīgais palīdzības veids ir aknas transplantācija, ko veic atsevišķos specializētos centros. Operācijas risks ir augsts, bet tā ir vienīgā iespēja glābt meitenes dzīvību," norāda Namniece.

Par donoriem piekrita būt abi bērna vecāki, bet par piemērotāku tik izvēlēts bērna tēvs. Meitenītei aknu transplantācijas paredzēts veikt Hamburgas Universitātes klīnikas Pediatriskās aknu transplantācijas centrā. Paredzamie izdevumi, ieskaitot pirms un pēcoperācijas aprūpi orientējoši sastāda 150 000 eiro (aptuveni 105 420 lati). Vecāku uzturēšanās izdevumus Hamburgā segs Bērnu slimnīcas fonds no ziedojumiem "ārkārtas gadījumiem".

"Vēlos izteikt lielu pateicību visiem kolēģiem, kas iespējami īsā laikā, savstarpēji sadarbojoties, atraduši optimālāko no risinājumiem slimās meitenītes glābšanai. Slimnīcas administrācijas vārdā pateicos Veselības norēķinu centra speciālistiem, kuri izrādīja visdziļāko izpratni un pretimnākšanu, ārpus sava darba laika atrodot steidzamus un nestandarta risinājumus šajā gadījumā," BKUS medicīnas direktors, Andis Lācis. "NMP dienesta mediķi un BKUS ārsti ir domās ar mazo meitenīti un viņas ģimeni, vēlot izturību un izveseļošanos," uzver Namniece.

Namniece atgādina, ka valsts apmaksā aknu transplantācijas operācijas bērniem. Latvijā šādas operācijas nav iespējams veikt, tādēļ valsts izsniedz šādiem pacientam garantiju operācijas apmaksai jebkurā Eiropas Savienības dalībvalstī.

Slimnīca aicina ziedot Bērnu slimnīcas fondam ar norādi – ārkārtas gadījumiem, lai mediķi operatīvi spētu palīdzēt līdzīgās un citās situācijās, nelaimē nonākušajām ģimenēm.

Bērnu slimnīcas fonda rekvizīti: "Bērnu slimnīcas fonds", Vienības gatve 45, Rīga, LV-1004 , Hansabanka: HABALV22, konta numurs: LV02HABA0551000377020. Slimnīca pateicas ikvienam ziedotājam.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka ar smagu saindēšanos sēņošana beigusies pieciem cilvēkiem - dzīvesbiedriem, diviem gados veciem Smiltenes pagasta iedzīvotājiem, jo viņi pārskatīšanās dēļ izcepa balto mušmiru karbonādes. Pensionāri ar sēnēm pacienāja arī savus kaimiņus, tostarp piecus gadus vecu meiteni. Visi cietušie dzīvo vienā daudzdzīvokļu mājā Brutuļu ciematā. Sirmgalve slimnīcā mira, savukārt meitenei nepieciešama aknu transplantācija.

Abi dzīvesbiedri, pensionāri devās sēņot svētdien. Kaut gan pēc kaimiņu stāstītā, viņi ir sēņotāji ar gadiem ilgu stāžu, tomēr šoreiz salasījuši baltās mušmires, noturot tās par bērzlapēm, un izcepuši sēņu karbonādes. Uz pusdienām pensionāri pasaukuši kaimiņus, kuri līdzi paņēma radinieci, piecus gadus veco meiteni.

Slimnīcā iepriekš skaidroja, ka notikusi saindēšanās ar tāda veida mušmiri, kuras toksīniem ir šūnas nāvējoša iedarbe. Baltā mušmire ir otra indīgākā sēne Latvijā aiz zaļās mušmires. To apēdot, saindēšanās pazīmes parādās vēlu, pēc astoņām līdz 40 stundām, kad jau skarti dzīvībai svarīgi orgāni. Raksturīgākie simptomi ir vemšana un caureja. Vairākos izziņas avotos norādīts, ka toksīni izraisa aknu un nieru bojājumus un pat nekrozi, tādēļ saindēšanās ne reti beidzas ar nāvi vai arī izraisa aknu un nieru mazspēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!